29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İşte modern Osmanlı Balosu

Misket Çağdaş Bale Topluluğu, klasik bale formlarını ‘dini ve Mevlevi motiflerle süsleyerek’ yola çıktı. Topluluk adını, Ankara’nın ünlü oyun havasından alıyor

ANKARA - ‘Gerçek Türk müziği ve sanatıyla orijinal eserler sahneye koymak’ üzere Ankara’da yeni bir bale topluluğu kuruldu. Adını Ankara’nın ünlü oyun havasından alan Misket Çağdaş Bale Topluluğu’nun kurucuları Ankara Balesi’nin önemli isimleri Binnaz Dorkip ve Gülay Sargın ile Timur Ratlas. Konservatuardaki eğitim nedeniyle ‘sanatçı adayları ve sanatçıların tek yönlü yetişmelerinden dolayı, sanata verdikleri değerin yetersizliğinin farkına varan’ Dorkip ve Sargın, Misket Çağdaş Bale Topluluğu ile gördükleri bu boşluğu doldurmak niyetindeler. Topluluk ilk temsillerinde ‘Osmanlı kadınlarının mücadeleci kişiliklerini’ sahneye aktaracak. Türkiye’ye özgü bu gösteride klasik bale figürleri ‘dini ve mevlevi motiflerle süslenecek’. Misket Çağdaş Bale Topluluğu, ‘Modern Osmanlı Balesi’ni yakında Ankara’da yapılacak prömiyerle tüm dünyaya duyurmaya hazırlanıyor... Hedefleri “Dünyadaki koreograf ve eğitmenler ile aynı tarz, düşünce, sanat ve üslup birliğine ulaşmış toplulukların seviyesine gelmek”.
Koreograflar Binnaz Dorkip ve Timur Ratlas ve bale baş eğitmeni Gülay Sargın’ın eğitmenliğinde çalışmalarını sürdüren Ankara Misket Çağdaş Bale Topluluğu, balenin klasik ve modern dilini kullanıyor ve 10 dansçı ile gösteriye hazırlanıyor. İlk gösterilerini 21 Aralıkta yapacak topluluk, bu gösterisinde bir kadın ve bir erkek arasında yaşanan tartışmaların ardından uzlaşmayla sonuçlanan hayat kesitleri anlatılacak.

‘Türk müziği ve sanatı’


Timur Ratlas, topluluğun gerçek Türk müziği ve sanatıyla orijinal eserler ortaya çıkarma amacıyla çalışmalar yaptığını anlattı. Topluluğu çok sayıda dansçıyla daha fazla büyütmek istemediklerini, grubu en fazla 20 kişiye çıkarabileceğini ifade eden Ratlas, “İstediğimiz grup kompakt olsun, disiplinli olsun, eğitimli olsun... Dansçılarımızı kendimiz yetiştiriyoruz” dedi.

Binnaz Dorkip ile Gülay Sargın, topluluğun adının neden Misket olduğu sorusuna, “Çünkü Misket Ankara havasıdır. Biz de Ankara topluluğuyuz ve Ankara ile bütünleştik” yanıtını verdiler. Yeni bir topluluk olduklarını, ekonomik birçok zorluk çektiklerini anlatan iki kareograf, yine de herşeyin üstesinden gelmeye çalıştıklarını söylüyor. Bu çabalarının temelindeki motivasyonu ise şöyle özetliyorlar: “Dünyaca ünlü Molly Lake ve Türk Balesi’nin kurucularından Dame Ninette DeValois’nın bize çocuk yaşta gösterdikleri ilk hedef olan ‘sanatta kendi ekolünüzü bulmadan dünyada var olamazsınız’ öğretisini devam ettirmek amacıyla güçlerimizi birleştirerek, yeni bir yapılanma içine girdik. Misket Ankara Çağdaş Bale topluluğu bu düşüncelerle kuruldu ve yaklaşık 2 yıldır yaptığımız çalışmalar ve gösteriler büyük beğeni topladı.”

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 09:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?