22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İşyerlerine Türkçe mecburiyeti

MHP, işyerlerinde Türkçe adların kullanılması için kanun teklifi verdi. Teklifte neler var?

MHP, işyerlerinde Türkçe adların kullanılması için kanun teklifi verdi. MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve Tokat Milletvekili Reşat Doğru, İşyerleri ile Ticari Kuruluşlarda Türkçe Adların Kullanılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklife göre, işyerleri ile ticari kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adları Türkçe olacak, Türk alfabesi ile yazılacak ve okunacak. İşyerleri ve ticari kuruluşlara konulacak levha, tabela, ambalaj ve etiketlerde; ticaret unvanı ve adları ile sunulan mal, ürün ve hizmetlerin adları ve bunlarla ilgili diğer bilgiler öncelikle Türkçe yazılacak. İkinci bir dil kullanılması halinde, yabancı dilde olan bölüm Türkçe bölümden büyük olamayacak.

Levha ve tabelalarında Türkçe ile birlikte ikinci dil veya Türkçe yerine sadece yabancı dil kullanan işyerleri ve ticari kuruluşlar; ilan ve reklam vergisini normalden beş kat fazla ödeyecek. Türkiye'de iş yapan yabancı firmalardan; yabancı firmalarda ortaklıklarda; Türkiye'de satışı yapılan, isim hakkı alınmış yabancı mal, ürün ve hizmetlerde unvan ve ad zorunluluğu aranmayacak.

Ancak Türkiye'de satışı yapılan her türlü mal ve ürüne ait kullanma kılavuzlarında ve ilgili diğer kitapçıklarda, Türkçe açıklama bulunacak. Teklifin gerekçesinde, Anayasada ''Türkiye Devleti'nin dili Türkçedir'' denilmesine rağmen, başta büyükşehirler olmak üzere bir çok ilin cadde ve sokaklarında, çok sayıda işyerleri ve ticari kuruluşun, ikinci bir dille yazılı levha ve tabelasının bulunduğu belirtildi. Türkçe olan işyeri ve ticari kuruluş levha ve tabela sayısının neredeyse azınlıkta kaldığı ifade edilen gerekçede, ''Hızla artan işyerleri ve ticari kuruluş isimlerindeki yabancılaşmaya dur demenin zamanı gelmiştir. Fazla geç kalınmadan bu alanda yasal düzenleme yapılması gerekmektedir'' denildi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 13:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan kurt IP: 81.214.220.xxx Tarih : 17.11.2007 15:55:11

bence mhp artık mhp başka herşeye benziyor eski günlerde olduğu gibi istikrarı sağlamak yerine b0ozmaya çlışıyormuş gibi çeşeitli protestolar yapıyorlar