22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

'İyiler Atatürk'ten kalma'

Günay: "Ankara tanınmayan bir kente dönüşmüş"...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir tür rant kavgasının içinde Ankara, kimliksiz, kişiliksiz, yapılarının nereye ait olduğu belli olmayan, tanınmayan bir kente dönüşmüş. Ankara'da bir miktar şu anda nefes alabildiğimiz alan, cadde diyebileceğimiz bir güzergah varsa hepsi Atatürk'ten kalma" dedi.


Günay, Augustus Tapınağı'ndan başlayarak eski Vilayet Binası, tarihi Sümerbank ve Tekel binaları ile restorasyonu devam eden Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Hacıbayram Camii'nde Cuma namazını kılan Bakan Günay, buradan Augustus Tapınağı'nın bulunduğu alana geçti.

Günay, tapınaktaki incelemesinin ardından yaptığı açıklamada, Ulus tarihi kent merkezinin yeniden düzenlenmesi konusunda özel bir gayretlerinin bulunduğunu ifade etti.

Buradan eski Vilayet Binası'na geçen Günay, Ulus'un bir tarihi kent merkezi olduğunu ve burada tarihi dokuya uyumsuz binaların bulunmaması gerektiğini vurgularak, "Burası, Ankara'nın, İstanbul'un Sultanahmet Meydanı gibi bir çekim merkezi, bir tarihi meydanı haline getirilecek" dedi.

Bu sırada bir süpermarketin bulunduğu binayı işaret eden Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Şu gördüğünüz yeni yapılmış olan, Kiler denilen bina yıkılacak. Koruma kurullarından her nasılsa geçmiş bulunan bir cinayet. İşte şöyle çekin... Suç üstü bu... Ülkemizde koruma kurulları var, belediyeler, bakanlıklar, bütün bu işlerle ilgili. Ben bu binanın buraya nasıl yapıldığını çok merak ediyorum Kültür ve Turizm Bakanı olarak... Bütün detayları öğreneceğim ve hepiniz de öğreneceksiniz."

Günay, tarihi Sümerbank ve Tekel binalarında incelemelerde bulunduktan sonra restorasyonu süren Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ne geçti.

Buradan çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, Ulus'un önemli bir yerleşim birimi olduğunu söyledi.

Ancak sonraki yıllarda şehir yenilenirken özellikle 1940'lı ve 1950'li yıllarda yeni bir Başkent kurma hayalinin yok olduğu yönündeki eleştirisini dile getiren Günay, "Bir tür rant kavgasının içinde Ankara, kimliksiz, kişiliksiz, yapılarının nereye ait olduğu belli olmayan, tanınmayan bir kente dönüşmüş" dedi. Günay, şunları söyledi:

"Daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum, Ankara'da bir miktar şu anda nefes alabildiğimiz alan, cadde diyebileceğimiz bir güzergah varsa hepsi Atatürk'ten kalma. Atatürk'ten sonra, 1940'tan sonra Ankara'ya ufuklu bir devlet ve siyaset adamı ne yazık ki gelmemiş. Ankara'da hüküm sürmüş bulunan yöneticileri, başbakanları, belediye başkanlarını hepsini bir anlamda bunun içine üzülerek katıyorum ne yazık ki..."

aa
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 10:05:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?