22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İzmir'de kültür sanat

İzmir'de tiyatro, konserler ve yeni sergilerle yoğunlaşan kültür sanat ajandası, sanatseverlere farklı türlerde bol sayıda seçenek sunuyor.


İzmir Devlet Opera ve Balesi, bu hafta Ali Hoca'nın yazdığı "Aydınlığın Adı Atatürk" adlı oratoryonun dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Oratoryo, Elhamra Sahnesinde 10 Kasım Cumartesi günü ilk kez izleyici karşısına çıkacak. Oratoryo, 13 Kasım Salı akşamı bir kez daha izleyiciyle buluşacak.

İZDOB, 12 Kasım Pazartesi akşamı Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Salonunda Cimarosa'nın "Gizli Evlilik" adlı operasını sahneleyecek. Müzik ve metinleri Domenica Cimarosa'ya ait 2 perdelik opera, Evin Atik Yerli tarafından sahneye konuluyor. Operanın dekorları Kaan Güreşçi'ye, kostüm Gülay Korkut'a, ışık tasarımıysa Müfit Özbek'e ait.


İZDT


Geçen sezon 589 kez perde açarak, 140 bine yakın izleyiciye ulaşan İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu yıl geçen sezonun oyunlarını sürdürürken, yeni oyunları da sahneliyor.

Konak Sahnesi'nde "Bir Garip Orhan Veli", Sabancı Kültür Merkezi'nde "Simavnalı Şeyh Bedrettin", Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda da "Düğün Şarkısı" adlı oyunları sahneleyecek olan İZDT, hafta içinde bu oyunların yanı sıra Ragıp Haykır Sahnesinde bugün, yarın ve 10 Kasım Cumartesi günleri "Bir Efes Masalı"ile 13 ve 15 Kasımda ise Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde "Yağ Yağ Yağmur" adlı oyunlarla da izleyici karşısında olacak.

Konak Sahnesinde de 11 Kasım Pazar günü sanatseverlerle buluşacak "Yağ Yağ Yağmur"u, Şuayip Ünsal yazdı ve yönetti. Emrah Şenışık, Mustafa Kılıkçı, Yıldız Akbıyık, Billur Güventürk, Fatih Paşalı ve Ece Kılınç'ın rol aldığı oyunda, insanoğluna sunulan en büyük nimetlerden birisi olan yağmur ile bayram ziyaretleri ve usta çırak ilişkisi gibi kaybolmaya yüz tutan gelenekler işleniyor.

Murathan Mungan'ın yazdığı Tayfun Eraslan'ın yönettiği "Bir Garip Orhan Veli" adlı tek kişilik oyunda, Orhan Veli'nin bir döneme tanıklık eden şiirleri, hüznün ve sevincin harmanlandığı bir evren sunuyor.

İZDT'nin yeni sezon oyunlarından "Simavnalı Şeyh Bedrettin"de din, dil ve ırk ayrımı yapmadan insanların eşit ve kardeş olduğu söylemiyle yola çıkan Bedrettin'in, bağnaz düşünceye karşı mücadelesi anlatılıyor. Orhan Asena'nın yazdığı oyunu, Doğan Yağcı yönetiyor.

"İnsan hayalleriyle geleceğini oluşturabilse, sevdiği kişiyle evlense nasıl bir dünyada yaşanırdı?" sorusuna yanıt arayan "Düğün Şarkısı"nı, Cihan Canova yazdı. Şebnem Doğruer'in oynadığı oyunun yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu üstlendi.


İZDSO'dan özel konser


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), Atatürk'ü Anma Haftası nedeniyle 10 Kasım Cumartesi akşamı özel konser verecek.

Atatürk Spor Salonunda saat 20.30'da başlayacak konserin şefliğini Naci Özgüç üstlenecek.

EÇEV Tiyatro Topluluğunun da yer alacağı etkinliğe konuşmacı olarak ise Türk tiyatrosunun en büyük isimlerinden Yıldız Kenter konuk olacak.

İZDSO, konserde Muammer Sun'un "Kurtuluş" ve "Cumhuriyet" film müziklerini seslendirecek.


İzmir Sanat


İzmir Sanat, bu hafta iki konsere ev sahipliği yapacak.

İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde 10 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.00'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Senfoni Orkestrası konser verecek.

Şefliğini Hakan Şensoy'un üstlendiği konserin solistleri, gitarda Cem Küçümen, kemanda ise Hasan Tura olacak.

İzmir Sanat Büyük Salonda 12 Kasım Pazartesi akşamı saat 20.00'de "Varşova Piyanolu Trio"sunun konseri İzmirli sanatseverlerle buluşacak.

Eva Skardowska-Kiljan'ın piyanosuna Adam Zarzycki kemanıyla, Piotr Hausenplas ise çellosuyla eşlik ediyor.


Sergiler, etkinlikler


Afet Akın ve Ayten Köse'nin eserlerinden oluşan resim sergisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 20 Kasıma kadar gezilebilecek.

Atatürk'ün doğumunun 125. yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleyen Ege Üniversitesi, bu kez de bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde açılan "Atatürk ile Çağdaş Cumhuriyete" başlıklı fotoğraf sergisi, 11 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek. Sergide, 1923'ten sonra çekilmiş 72 fotoğraf bulunuyor.

Forum Bornova Alışveriş Merkezi de Atatürk Fotoğrafları Sergisine ev sahipliği yapıyor. Forum Bornova ve Ateş Anıt Fotoğrafçılık işbirliğiyle düzenlenen sergide, Atatürk'ün 70x100 santimetre ebatlarındaki 40 fotoğrafı, Forum Bornova İmbat Bulvarı boyunca sergilenecek. Atatürk'ün yaşamından karelerini günümüze taşıyan sergi, 15 Kasıma kadar gezilebilecek.

Almanya'da 1933 yılında Nazilerin iktidar olmasıyla çalışma olanaklarını kaybedip ülkelerini terk eden ve bir kısmı Türkiye'ye taşınmak zorunda kalan Alman bilim insanlarının Türkiye'deki yaşamlarının ve çalışmalarının anlatıldığı "Haymatloz: Özgürlüğe Giden Yol" fotoğraf ve bilgi sergisi, Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi Sanat Galerisinde izleyiciyle buluşuyor.

Kampüs Kültür Merkezi'nin yanı sıra, Türk Alman İşadamları Vakfı, Berlin'deki Verein Aktives Museum, Goethe Enstitüsü, Anadolu Kültür ve İstanbul Ekspres nakliyat gibi kurumların destek verdiği sergide, Alman bilim adamlarının Türkiye'nin kamusal alanda yeniden organize olmasına ve başta üniversiteler olmak üzere modern eğitim sisteminin kuruluşuna yaptıkları katkılar anlatılıyor. Sergi, Kasım ayı boyunca hafta içi gezilebilecek.

İş Sanat İzmir Galerisi'nde, Halil Yoleri'nin seramik çalışmalarıyla Yakup Öztuna'nın özgün baskı resimlerinden oluşan sergi devam ediyor.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisi olmasının yanı sıra, üç yıldır uğraştığı fotoğrafçılık alanında çeşitli başarılara imza atan Onur Yıldırım, Ege Üniversitesi'nin katkılarıyla çıktığı Türkiye turunda çektiği fotoğrafları Ege Üniversitesi Toplum Merkezi'ndeki sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Genç fotoğrafçının "Hayat Treninde Bir Ay" adını verdiği sergide, İzmir'den Van'a uzanan yolculuğun ilginç fotoğrafları 16 Kasıma kadar görülebilir.

Ünlü seramik sanatçısı Pervin Özdemir'in "Cumhuriyet Kadını" konulu seramik sergisi, Attila İlhan Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

GF Sanat Galerisi'nde ise İzmirli naif sanatçı Şebnem Çamdalı'nın resim sergisi sanatseverlerle ilgisine sunuluyor. Çamdalı'nın, doğanın romantizmini ve fantastik unsurları naif bir üslupla aktardığı resimlerinden oluşan sergi 10 Kasıma kadar gezilebilecek.

Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi Sergi Salonunda ressam İbrahim Çiftçioğlu'nun resim sergisi, ay boyunca sanatseverlerce gezilebilecek.

aa
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 10:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?