22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İzmir'de kültür sanat

İzmir'in kültür sanat yaşamı tiyatro oyunları, konserler, sergilerle devam ederken bu hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla miniklere yönelik etkinliklere de geniş yer ayrıldı.

İzmir'de bu hafta öne çıkan bir diğer etkinlik ise 21 Nisan Cumartesi günü başlayacak olan 12. İzmir Kitap Fuarı. Fuar, 29 Nisana kadar sürecek ve 250 yayınevi ile sivil toplum kuruluşunu ağırlayacak, 122 etkinlikte 500 yazara ev sahipliği yapacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu (İZDT), bu hafta 6 salonda, 4'ü çocuk oyunu olmak üzere toplam 9 oyunla İzmirli tiyatroseverlerle buluşacak.

Konak Sahnesi'nde Samim Kocagöz'ün yazıp Tayfun Orhon'un yönettiği, büyük bir kentin çöplüğünde verilen yaşam mücadelesini konu alan "Islak Ekmek", Sam Shepard'ın yazıp Ege Aydan'ın yönettiği, lise yıllarında başlayan bir aşkın zaman içinde nasıl imkansız hale dönüştüğünü anlatan "Aşk Delisi" ile miniklere dostluğun önemini anlatan "Sihirli Köpek" adlı çocuk oyunu izlenebilecek.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ise Neil Simon'un yazıp Leven Ulukut'un yönettiği "Büyük Aşıkların Sonuncusu" adlı oyunla, "Sihirli Köpek" ve "Büyüyünce Ne Olacaksın" adlı çocuk oyunları sahnelenecek.

Tiyatroseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda Hidayet Sayın'ın yazıp Alptekin Ertürk'ün yönettiği "Uzun Bir Hecedir Aşk"ı, Sabancı Kültür Merkezi'nde Grigory Gorin'in "Bir Efes Masalı"nı ve "Yedi Köyün Yargıcı" adlı çocuk oyununu, Narlıdere Belediye Sahnesi'nde "Aşk Delisi"ni, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde ise "Kılçık Mahallesi" adlı çocuk oyununu izleyebilecekler.


İsveçli piyanist Södergen


Günümüzün en büyük şan sanatçılarından sayılan Fransız Diva Nathalie Stutzmann ile yine dünyaca ünlü İsveçli piyanist İnger Södergren, Türkiye turnelerine İzmir'den başlayacak.

Ünlü ikili, 24 Nisan Salı akşamı saat 20.00'de, Fransız Kültür Merkezi'nin organizasyonuyla Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde konser verecek.

Stutzmann ve Södergren, İzmir konserlerinin ardından 26 Nisanda Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'nde, 28 Mayısta da İstanbul İş Sanat'ta konser verecek.

Şimdiye dek sadece erkek sanatçılar tarafından seslendirilen Schubert'in "Kış Yolculuğu"nu (Winterreise) seslendirecek olan Kontralto Nathalie Stutzman,

Altın Diapazon, Choc Müzik Dünyası, Alman Schallplatten Kritik, Japon Record Academy Award ve Grammy Award gibi birçok müzik ödülünün de sahibi.

60 kadar büyük eseri CD ye aktaran Nathalie Stutzmann aynı zamanda çok iyi bir piyanist, fagot ve oda müziği sanatçısı.

Piyanist İnger Södergren ise solist olarak devem ettiği müzik yaşamına paralel olarak 1994 yılından beri Nathalie Stutzman ile ikili konserler veriyor.


İZDSO'dan 23 Nisan özel konseri


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı özel bir konserlerle kutlayacak.

İZDSO, özel konserlerini bugün ve yarın akşam saat 20.00'de İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde verecek.

İZDSO, Camile Saint Seans'in dünyaca ünlü eseri "Hayvanlar Karnavalı"nı bu defa miniklerin bayramı için sahneleyecek.

Konserde İZSO Çocuk Korosu, Umut Ses Çocuk Korosu ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Yamanlar Çocuk Korosu, Şef Murat Kodallı yönetiminde, 4-12 yaş arası çocuklara klasik müziği sevdirmek amacıyla İZDSO sanatçıları ve EÇEV Yamanlar Eğitim Merkezi'nden 5-21 yaş arası çocuk ve gençlerden oluşturulan koroporte ile rengarenk kostümler, masklar, kuklalarla dans edilerek şarkıların söylendiği Hayvanlar Karnavalı'nı sahneye taşıyor.

Konserde ayrıca çocuk şarkıları da seslendirilecek.

Gelecek nesillerin klasik müziğe alıştırılmasının hedeflendiği 14 bölümden oluşan Hayvanlar Karnavalı'nda değişik hayvanların bazen sesleri, bazen hareketleri, bazen karakterleri, bazen de görünüşleri birbirinden bağımsız bölümler halinde müzikli olarak anlatılıyor.


İzmir Sanat'ta bu hafta


Zekeriya Hocalar önderliğinde 2007 başında kurulan Sahne Tozu Tiyatrosu, "Domuz Ahırı" adlı oyununu İzmir Sanat'ta sahneleyecek.

Oyunculukla başladığı ve yönetmenlikle devam ettiği tiyatro yaşamında dizi film oyunculuğunu da sürdüren Zekeriya Hocalar'ın, uzun bir aradan sonra tiyatroya dönüş yaptığı iki kişilik oyun, bu akşam İzmir Sanat'ta sanatseverlerle buluşacak.

Güney Afrikalı yazar Athold Fugard'ın ırkçılık karşıtı temaları işleyen oyununun Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi'ndeki gösterimleri sürerken, gelen talep üzerine İzmir Sanat'ta da gösterilmesine karar verildiği belirtildi.

İzmir Sanat Büyük Salon'da 21 Nisan Cumartesi akşamı saat 20.00'de barok müziği konseri verilecek. Trompette Erden Bilgen, kemanlarda Jülide Yalçın, Mete Yalçın, Tangör Ertaş, Ebru Davran, viyolada Murat Cangal, viyolonselde Oğuzhan Kavruk ve kontrbasta Tayfun Tümer müzikseverlerle buluşacak.

Büyük Salon'da 25 Nisan Çarşamba akşamı ise kemanda Ayla Erduran ve piyanoda Ayşegül Sarıca resital verecek.


İZDOB'dan "Kurbağa Prens" çocuk balesi


İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta minik izleyicileri için "Kurbağa Prens" adlı çocuk balesinin dünya prömiyerini yapacak.

İZDOB'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırladığı balenin prömiyeri, 21 Nisan Cumartesi günü saat 15.00'te Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Salonu'nda yapılacak.

Hülya Nüfusçu'nun sahneye koyduğu balenin koreografisini İZDOB Başkoreografı Serhat Nüfusçu ile bale sanatçısı Hülya Nüfusçu yaptı. Dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Gülay Korkut ve ışık tasarımı Oktay Kanca tarafından hazırlanan oyunda, İZDOB dansçıları rol alıyor.

Balenin müzikleri ise Bach, Mozart, Saint Seans, Delibes, Stravinsky, Ellenberg, Strauss, Shostokovich, Massenet ve Rubinstein'ın eserlerinden derlendi. "Kurbağa Prens"te başlıca rolleri Gökçe Öney, Zeynep Bengier, Serkan Bucuga, Olcay Tunceli, Aslı Ayhan ve Merve Gürer üstleniyorlar.

Kurbağa Prens, prömiyerden sonra 14 ve 21 Mayıs tarihlerinde yinelenecek.

Oyun gelecek sezonda da İzmirli çocuk sanatseverlerle buluşacak.
A.A.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2007 Perşembe 10:26:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?