22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İzmir'de sanat ve kültür

 

İZDT, perdelerini açacak


Yapılması planlanan çok sayıda konserin ve Cumhuriyet Bayramı kutlaması çerçevesindeki etkinliklerin büyük bölümünün Hakkari Yüksekova'da 12 askerin şehit edildiği terörist saldırılar nedeniyle iptal edildiği İzmir'de, kültür sanat yaşamı çeşitli sergi ve gösterimlerle devam ediyor.

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT, bu hafta 4 salonda 4 farklı oyunla tiyatroseverler için perdelerini açacak.

İZDT, Konak Sahnesinde bugün, yarın ve 3 Kasım Cumartesi günü iki kez olmak üzere Orhan Asena'nın yazıp Doğan Yağcı'nın yönettiği "Simavnalı Şeyh Bedrettin" adlı oyun, 6 Kasım Salı ve 7 Kasım Çarşamba günleri ise ünlü şair ve yazar Murathan Mungan'ın yazıp Tayfun Erarslan'ın yönettiği ve oynadığı "Bir Garip Orhan Veli" adlı tek kişilik oyun sahnelenecek.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesinde ise bu akşam, yarın ve cumartesi akşamları iki gösterimle William Sheakspeare'in "Bahar Noktası" adlı eseri, Can Yücel'in çevirisiyle izleyiciyle buluşacak.

Düş ve gerçeğin, aşkın neşeli ve kederli hallerinin mizahi dille ele alındığı oyunda başrolleri Sadık Yağcı, Ahmet Dizdaroğlu, Ali Ulvi Hünkar, Melek Çekmece paylaşıyor.

Sabancı Kültür Merkezi'nde 6 Kasım Salı ve 7 Kasım Çarşamba akşamları "Simavnalı Şeyh Bedrettin, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda ise Cihan Canova'nın yazıp Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Düğün Şarkısı" adlı oyunlar sahnelenecek.


İZDSO ve İzmir Sanat'ta bu hafta


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), bu hafta vereceği iki konserde piyanoda solist Vladimir Ovchinnikov'u konuk edecek. Konserlerde orkestrayı şef Mark Kadin yönetecek. İsmet İnönü Sanat Merkezi'ndeki konserlerde Ovchinnikov, Rahmaninov'un Piyano Konçertosu'nu seslendirecek.

İki konser de saat 20.00'de başlayacak. İzmirli sanatseverler, İzmir Sanat Büyük Salon'da bu akşam şan resitali dinleme olanağı bulacak. Konserde, Mehmet Ariç'in piyanosu eşliğinde soprano Birgül Su Ariç, tenor Aydın Uştuk ve bariton Arda Aktar sahne alacak.


"Atatürk ve Çağdaş Cumhuriyete" fotoğraf sergisi


Atatürk'ün doğumunun 125. yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleyen Ege Üniversitesi, bu kez de bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde açılan "Atatürk ile Çağdaş Cumhuriyete" başlıklı fotoğraf sergisi, 11 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide "Atatürk ve Milli Hakimiyet", "Atatürk ve Cumhuriyet", "Atatürk ve Eğitim", "Atatürk Havacılık ve Askerlik", "Atatürk ve Tarım", "Atatürk ve Çağdaş Türk Kadını", "Atatürk ve Çocuk", "Atatürk ve Gündelik Yaşam" başlıkları altında 1923'ten sonra çekilmiş fotoğraflar yer alıyor. Sergide, 72 fotoğraf bulunuyor.

Forum Bornova Alışveriş Merkezi de Atatürk Fotoğrafları Sergisine evsahipliği yapıyor. Forum Bornova ve Ateş Anıt Fotoğrafçılık işbirliğiyle düzenlenen sergide, Atatürk'ün 70x100 santimetre ebatlarındaki 40 fotoğrafı, Forum Bornova İmbat Bulvarı boyunca sergilenecek. Atatürk'ün yaşamından karelerini günümüze taşıyan sergi, 15 Kasım'a kadar gezilebilecek.


Haymatloz


Almanya'da 1933 yılında Nazilerin iktidar olmasıyla çalışma olanaklarını kaybedip ülkelerini terk eden ve bir kısmı Türkiye'ye taşınmak zorunda kalan Alman bilim insanlarının Türkiye'deki yaşamlarının ve çalışmalarının anlatıldığı "Haymatloz: Özgürlüğe Giden Yol" fotoğraf ve bilgi sergisi, bu akşam Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde açılacak.

Kampüs Kültür Merkezi'nin yanı sıra, Türk Alman İşadamları Vakfı, Berlin'deki Verein Aktives Museum, Goethe Enstitüsü, Anadolu Kültür ve İstanbul Ekspres nakliyat gibi kurumların destek verdiği sergide, Alman bilim adamlarının Türkiye'nin kamusal alanda yeniden organize olmasına ve başta üniversiteler olmak üzere modern eğitim sisteminin kuruluşuna yaptıkları katkılar anlatılıyor.

Sergi, bir ay boyunca hafta içi gezilebilecek.

aa
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 10:03:29
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 10:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?