22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İzmir'in dahi çocuğuna ödül

Müziğin dahi çocuğu 'Chopin ödülü' aldı

Viyana'da okuyan Emrecan, Sicilya'da 140 piyanistin arasında derece kazandı. 2008'de Portekiz'de yapılacak festivale çağrıldı..

Klasik müzikteki yeteneği küçük yaşlarda keşfedilen ve 2003 yılından beri Arkas Eğitim ve Kültür Vakfı'nın katkılarıyla çalışmalarını sürdüren Emrecan Yavuz, 'Chopin Özel Ödülü'nü aldı. Geçtiğimiz yıl Viyana Konservatuvarı'nı kazanarak piyanist Prof. Roland Batik'le çalışma fırsatı bulan Yavuz, eğitiminin ilk yılının sonunda Sicilya'da düzenlenen "IBLA Grand Prize" yarışmasında "Chopin Özel Ödülü"nün sahibi oldu.
Adı, her daim klasik müziğin usta isimleriyle anılan Emrecan Yavuz (17), Arkas Eğitim ve Kültür Vakfı sponsorluğuyla 2006 yılında mezun olduğu Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin ardından Viyana Konservatuvarı'nda eğitimine devam ediyor.

Büyük başarı
Bu sayede, geçen yıl Türkiye'de konser veren Avrupa'nın en başarılı piyanistlerinden Avusturyalı Roland Batik'le çalışma fırsatı bulan Emrecan, okulunun ilk yılında bu sıkı çalışmasının karşılığını aldı. Küçük yaşına rağmen konservatuvarın ilk senesinde tek başına yaşadığı Viyana'dan Türkiye'ye ödülle döndü.
Emrecan Yavuz, konservatuvardaki öğretmenlerinin ısrarıyla son anda katıldığı, adını, Sicilya'nın Regusa-Ibla Bölgesi'nden alan IBLA Müzik Yarışması'nda, 140 yarışmacının arasında jüriyi hayran bıraktı. Enstrüman, beste, solist ve piyano olmak üzere dört dalda gerçekleştirilen yarışmalara dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenler, 17 ve 18'inci yüzyıldan kalma barok tarzı mimarinin ağırlıklı olduğu tarihi konser salonlarında çalma imkanı buluyor. Emrecan Yavuz, 140 kişiyle en fazla yarışmacının katıldığı piyano dalında, Bach'ın org için yazdığı, Franz Liszt'in piyanoya uyarladığı 'La Minör Prelüd Füg' ve Chopin'in 2'inci Scherzo'suyla dinleyenleri büyüledi. ABD, Rusya, Çin, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Ukrayna'dan oluşan 15 kişilik jüri kadrosu, Emrecan Yavuz'u 20 dakikalık programının sonunda "Chopin Özel Ödülü'ne layık gördü.

Davet edildi
Emrecan Yavuz, aynı yarışmada bir başka başarı daha elde etti. Kendisini dinleyen Rus jüri üyesi Alexey Sokolov, Emrecan'ı 2008'de Portekiz'de gerçekleşecek "Viana do Castello" festivaline davet etti.


Viana do Castello Uluslararası Festival'nin ev sahipliğini, Portekiz'in ünlü Profesyonel Müzik Okulu yapıyor. Festival kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen genç yetenekler, ünlü müzisyenlerle Portekiz'in tarihi mekanlarında aynı sahneyi paylaşma imkanı buluyor.

Eğitimini Viyana Konservatuarı'da sürdürüyor
İzmir'de 1990 yılında doğan Emrecan Yavuz, 1998'de yapılan bir sınavla "Harika Çocuklar Yasası" olarak bilinen 6660 sayılı yasa kapsamına alındı. Yavuz, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda piyanist pedagog Prof. Kamuran Gündemir ile piyano, Yrd. Doç. Turgay Erdener ile teori öğrenimine başladı. Emrecan Yavuz, 2004-2006 yılları arasında Arkas Eğitim ve Kültür Vakfı'nın sponsorluğuyla Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Lisesi'nde Fazıl Say ve Sanem Berkalp ile piyano, Mahir Çetiz ile kompozisyon ve armoni, İbrahim Yazıcı ile analiz çalışmaları yaptı. Yavuz, 2006 yılında mezun oldu. Yavuz, Arkas'ın desteğiyle çalışmalarına Viyana Konservatuvarı'nda Roland Batik ile devam ediyor.

yeniasır
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 13:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sevil şentürk IP: 85.99.20.xxx Tarih : 27.09.2007 14:43:24

süper yaa başarılarının devamını diliyorum...