22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

İzmir'in Kuğu Gölü balesi

İZDOB, "Kuğu Gölü" balesi ile izleyici karşısında...


İzmir'de havaların serinlemesiyle açık havada yapılan etkinliklerin sayısı giderek azalırken, çeşitli kurum ve kuruluşlar 2007-2008 sezonunu açmaya başladı.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 25 Eylül Salı akşamı Fuar Açıkhava'da verdiği, 25. Yıl Açılış Konserinin ardından, bu hafta kendi Sahnesi olan Elhamra'da sanatseverlere merhaba dedi. Elhamra'da yılın ilk temsili olarak Çaykovski'nin ölümsüz eseri "Kuğu Gölü" balesini sunan İZDOB, bu akşam saat 20.00'de "Kuğu Gölü"nü bir kez daha sanatseverlerle buluşturacak.

Çaykovski'nin başyapıtları arasında kabul edilen 4 perdelik balenin koreografisi Marius Petipa ve Lev İvanov'a ait. Orkestra şefliğini Ercan Yenal'ın üstlendiği baleyi Gediminas Taranda sahneye koyuyor. Eserin dekoru Adnan Öngün'e, kostümleri Çimen Somuncuoğlu'na, ışık tasarımı ise Müfit Özbek'e ait.

İZDOB, yarın akşam saat 20.00'de ise farklı bir sahnede, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde Cimarosa'nın "Gizli Evlilik" operasını sahneleyecek.

Domenica Cimarosa'nın 2 perdelik operası, Evin Atik Yerli tarafından sahneye taşınıyor. Paolo Villa'nın müzikal sorumluluğunu üstlendiği eserin dekorunu Kaan Güreşçi, ışık tasarımını ise Müfit Özbek tasarladı.


İZDSO sezonu 100 yıldır kayıp olan beste ile açıyor


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), konser sezonunun açılışını Alman besteci Kurt Striegler'in 1923 tarihli bestesi "Türk İzmir Festival Uvertürü" (Türk İzmir Marşı) ile yapacak.

İZDSO'nun sanatseverlerle buluşturacağı kayıp eser, Türk İzmir Festival Uvertürünün dünya müzik tarihinde önemli bir yeri bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi tarafından bulunarak dünya müzik tarihine kazandırılıp Atatürk'e armağan edilen eser, İzmir'de ilk kez seslendirilecek.

Fuar Açık Hava Tiyatrosunda yarın yapılacak konser, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başlama vuruşuyla start alacak. İlk defa bir Balalayka sanatçısıyla birlikte düzenlenecek konsere imza atan İZDSO, Rusya'nın ünlü solisti Dmitry Tzarenko'yu ağırlayacak.

Spor ile sanatın el ele verdiği açılış konserinin sponsorluğunu Altay Spor Kulübü üstlenecek. Şef Ender Sakpınar'ın yöneteceği konsere, 80 kişilik İzmir Sanat Çoksesli Korosu eşlik edecek.

3 binin üzerinde sanatseverin katılması beklenen konserde, Fritz Kreisler'in "Viyana Kaprisi", Camile Saint-Seans'ın "Introduction" ve "Rondo Capriccioso Op.28", Niccolo Paganini'nin "La Campanella", Nikoloy Rimski-Korsakov'un "Arıların Dansı", Çaykovski'nin "1812 Uvertürü" eserleriyle Rus halk şarkıları seslendirilecek. Konser, 20.30'da başlayacak.


İzmir Sanat, sezonu idil biret konseriyle açıyor


Düzenlediği çeşitli etkinlik ve konserlerle İzmirli sanatseverlerin yıl içinde yakından takip ettiği İzmir Sanat, yeni sezonu ünlü piyanist İdil Biret'in konseriyle açıyor.

İsmet İnönü Sanat Merkezinde 8 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.00'de başlayacak konserde, Biret'e Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

İzmir Sanat Büyük Salonda 10 Ekim Çarşamba akşamı saat 20.00'de ise viyolonsel ve piyano resitali verilecek.

İzmir Sanat'ın "Genç Solistler Buluşması" etkinlikleri kapsamında düzenlediği konserde sanatseverler, viyolonselde Yiğit Ülgen ve piyanoda Elif Önal ikilisini dinleyebilecekler.

Genç Solistler Buluşması'nda Yiğit Ülgen ve Elif Önal 10 Ekimde viyolonsel ve piyano konseri ile sanatseverlerin karşısında olacak.

aa
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 11:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?