25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

İznik çinileriyle mesaj verdi

İznik çinisiyle eleştiri vakti

New York ve İstanbul ile İznik arasında mekik dokuyan Elif Uras'ın sergisi Galerist'te. Sergide tuvaller ile çini vazolar ve tabaklar bir arada ..

Ressam Elif Uras'ın son birkaç yıllık birikimi, tuvalleri, desenleri ve İznik çinileri eşliğinde, 16 Mayıs'a dek Galerist'te izleniyor. Uras, sergisine temel olan Panorama Pasajı ifadesini, yazar ve düşünür Walter Benjamin'in Pasajlar adlı klasiğine borçlu.

"Doğu'nun Batı'ya, Batı'nın Doğu'ya bakışı, erkek egemenliği, laiklik, kapitalizm, liberalizm... Bir bakıma tüm bunlar Batı'nın Doğu'ya mal etttiği kavramlar," diyen Uras, çini tabak ve vazolarıyla öne çıkan kişisel sergisi için İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı'yla çalışmış. Uras, içinde Janet isimli ilginç bir seramik koltuk da yer alan sergisinin davetiyesini de soyut bir tavan deseni şeklinde kendisi tasarlayıp çoğaltmış. Sanatçı, çini geleneğinin geçmişindeki kadın-erkek üretim dengesizliğinin günümüzde tersine döndüğünü ve vakıftaki kadın çalışan sayısının bugün çok fazla olduğunu vurguluyor.

Elif Uras'ın sergisinin bir bölümü, sanatçının çini vazo-bedenlerine ayrılmış. Aralarında Choco Cherry adını almış farklı biçim ve renkteki bedenlerin de yer aldığı bu kısımdaki işler, sanatçıya göre Kibele'den Villendorf Venüsü'ne ve Toprak Ana kültüne uzanan göndermeler de taşıyor. Sanatçının ürettiği çini tabaklar ise adeta birer mesaj şişesi gibi, ilginç göndermeler taşımakta. Bu anlamda sergideki tabaklar, dünyaya ABD'nin blues ve caz mirasını kazandıran Türk yapımcı Ahmet Ertegün'den İstanbul'daki Gökkafes'e ve 'Batıcılık' meselesine uzanan birçok konuda gönderme içeriyor. Uras'ın resimleri de çini eserleriyle aynı mesaj zenginliğine sahip. Sergide kadın erkek ilişkilerinden geleneksel ve modern çelişkisine, kapitalizmin geldiği kriz anından oryantalist resim ve yaşam geleneğinin eleştirisine uzanan birçok tema yer alıyor. Bilgi: 0212 244 82 30

 

Sabah
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 12:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?