18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

'Japon Yılı'nın simgesi

'2010 Türkiye'de Japonya Yılı' dünkü açılışla start aldı. Bir yıl boyunca, Türkiye'de, kültürden sanata ekonomiden diplomasiye kadar her alanda etkinlikler ve işbirliği yapılacak.

Ertuğrul Firkateyni faciasının 120'nci yılında Türkiye'de Japon yılı düzenlemesi iki ülke arasında dostlukların başlangıcı olarak kabul ediliyor. Etkinliklerin ilki Japonya'nın simgelerinden olan sakura (süs kirazı) fidanlarından dördünün Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi bahçesine dikilmesi oldu. Törende konuşan Uluslararası İşbirliği ve Eğitim Derneği (AICAT) İkinci Başkanı Yoshıkazu Nakahama, etkinliklerin, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve işbirliği fırsatlarının geliştirilmesini amaçladığını söyledi. Nakahama, proje kapsamında bu yıl bin süs kirazı fidanı bağışlamış olacaklarını söyledi.

1995 HATIRLATMASI
Türk-Japon Kültür Vakfı'nın Ankara'daki merkezinde düzenlenen açılışa ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Japon Dışişleri Bakanı Katsuya Okada, "2010 Türkiye'de Japon Yılı" Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Atsuko Toyama, Japonya Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, "2010 Japonya Yılı" Turizm ve dostluk elçisi sanatçı Hadise ile Japon sanatçı Ayumi de katıldı. Ayumi, açılış programının sunumunu hem Türkçe hem de Japonca yaparken, Bakan Okada, konuşmasını Türkçe, "Teşekkür ederim" diye bitirince büyük alkış aldı. Okada'nın 1995 yılında Iran-Irak savaşı sırasında bölgedeki Japonların Türkler tarafından kurtarıldığını söylemesi beğeni kazandı.

Sabah
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 20:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?