19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Japonya’da son moda, 'cep' romanı!

Japonlar, artık kitapları da cep telefonlarından okuyor. Genç kızlar arasında başlayan “cepten kitap okuma” modası, kısa sürede tüm ülkeye yayıldı. Cepten kitap okuma, Japonya’da adeta yeni bir sektör oluşturdu. 

Japonlar teknoloji ve kitap okuma merakını da birleştirmeyi başardı. Artık birçok Japon, kitapları cep telefonundan okuyor. Daha çok da gençler arasında yaygın olan cep telefonunda kitap okuma merakı ülkede tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Bu furyayı takma adı “yoshi” olan bir genç başlatmış. Cep telefonları için yazılan ilk romanının adı ‘Deep Love’ yani ‘Derin Aşk’. Roman, ülkede bir efsaneye dönüşmüş durumda.

Normal boyutta bir romanı yüklemek mümkün olmadığından, cep telefonları için özel romanlar yazılıyor.

Okurların, cep telefonlarına roman yükleyebileceği çok sayıda internet sitesi açıldı. Bu siteler, 5 ila 15 dolar karşılığında, ‘çok-satan’ romanlardan, karikatürlere, okurlar için geniş bir yelpaze sunuyor.

GÖZLER PERİŞAN OLUYOR
Cep telefonundan kitap okumanın yarattığı en büyük sorun ise, göz bozuklukları. Cep telefonlarına konmaya başlanan sıvı kristal ekranlarla, bu sorun aşılmaya çalışılıyor.

Cepten roman okuma çılgınlığının Güney Kore ve Çin’e de yayılmaya başladığı belirtiliyor.

NTV
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 21:06:03
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 21:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?