22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Kaçak kazı yapan tarihçiye gözaltı

Kırım Savaşı sırasında Ruslara karşı savaşan ve İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından "Kars Baroneti" unvanı verilen General Williams'ın üçüncü kuşak torunu tarihçi David Williams, Kırım Savaşı'yla ilgili bir araştırma çalışması için gittiği Kars Kalesi eteklerinde "kaçak kazı yapıldığı" ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. Savcılıkta ifade veren Williams, daha sonra serbest bırakıldı. 

1855 yılındaki Kırım Savaşı sırasında Kars'ı kuşatan Ruslar'a karşı savaşan, "Kars Madalyası" ve İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından "Kars Baroneti" ünvanı verilen General Williams'ın tarihçi torunu David Williams, 10 Nisan günü İstanbul'daki Peten Turizm Şirketi'nden rehber Mehmet Yüksel'le birlikte Kars'a geldi. Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'yla telefonla görüşen İngiliz tarihçi, dedesinin savaştığı yerleri gösterecek bir rehber talebinde bulundu. Bunun üzerine Alibeyoğlu, Kars tarihi konusunda araştırmalarıyla tanınan Kent Konseyi Genel Sekreteri Sezai Yazıcı'nın yardımcı olmasını istedi. Yazıcı, David Williams ve rehberle birlikte Kars Kalesi civarını ve tabyaları gezmeye karar verdi. Ancak General Williams'ın adının verildiği Williams Tabyaları askeri bölgede olduğu için izin verilmeyince, Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin talebinde bulundular. 

Dünyanın 40 ülkesinde üyesi bulunan ve merkezi Londra'da olan Kırım Savaşı'nı Araştırma Derneği üyesi olduğu da öğrenilen David Williams, Kars Kent Konseyi Genel Sekreteri Sezai Yazıcı ve rehber Mehmet Yüksel, ellerindeki harita ve dokümanlarla birlikte Kars Kalesi'ne 1 kilometre mesafedeki kale eteklerine doğru tırmanmaya başladı. Ellerinde harita olduğunu görenler tarafından "Kaçak kazı yapılıyor" ihbarında bulunulması, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerini harekete geçirdi. Araçlarla Kale'ye gelen yaklaşık 20 kişilik polis grubu, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Polis ekiplerinden bir kısmı kale girişindeki şahıslara ait aracı kontrol ederken bir kısmı da dağa tırmanarak David Williams, Yazıcı ve rehberin yanına gitti. 

Polis gözetiminde aracın olduğu yere getirilen David Williams, Yazıcı ve rehber gözaltına alındı. Polis önce üst araması yaptı, ardından aracı didik arayarak çantaları kontrol etti. İngiliz tarihçi Williams, şaşkın bakışlarla olanları izlerken, Kent Konseyi Genel Sekreteri Sezai Yazıcı polislere tepki gösterdi. Yazıcı, "Allah aşkına burada ne eser olabilir. Bu kentin memurları nerede tarihi eser olduğunu bilmeliler. David Williams, Williams Paşa'nın üçüncü kuşaktan torunudur. Bu olay "Gece Yarısı Ekspresi"ndeki gibi olmadı mı? Bizi aniden durduruyorsunuz. Bu müthiş bir yanlış. Olmayacak bir şey. Bu kabul edilebilir bir olay değil. Herkes ihbar yapabilir ama ihbarın altında imza olması gerekir, bu kuraldır" şeklinde tepki gösterdi. Polisler ise kendilerine yapılan bir ihbarı belli kurallar çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi. 

David Williams, Yazıcı ile rehber, polis otosuna bindirilerek Kars Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi ve ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 

Williams ve rehberin, İstanbul'da Kırım Savaşı sırasında kullanılan hastaneleri ziyaret ettikten sonra Kars'a geldikleri öğrenildi. Ayrıca, İstanbul'daki Peten Turizm Şirketi yetkilisinin de bu olayın ardından apar-topar uçakla dün Kars'a geldiği belirlendi. Williams'ın ise İngiliz yetkililerini arayarak duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği ve önümüzdeki aylarda vakıf olarak Kars'a düzenlenecek 300 kişilik bir gezinin de iptal edilmesi talebinde bulunduğu ileri sürüldü. 

Williams, Yazıcı ile rehberin kazı yaptıklarına dair herhangi bir bulgu ve dokümana ise rastlanılmadı.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 17:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rojda IP: 84.65.84.xxx Tarih : 17.04.2007 00:16:53
basliga bakinca kacak bir kazi yapan tarihci yaklanmis diyoruz.fakat icerikte aslinda bir kazi yapilmadigi ortaya cikiyor.ne ilginctirki kimse sucu kesin oladan suclu ilan edilemez diye bilenen basin yayin ilkelerine uyulmamis...baslikta kacak kazi yaptigi zan edilen denilse daha iyi olurdu....