30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Karamanlis'e hediye edilen kitap

Milliyet köşe yazarı Güngör Uras'ın, Karamanlis'e hediye edilen eserin hikayesini anlatan  "Efes'i anlatan dev bir kitap basıldı" başlıklı bugünkü yazısını aynen yayınlıyoruz... 

"Efes'i anlatan dev bir kitap basıldı"

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'e "Efes"i tanıtan bir kitap hediye etti. Arzuhan Doğan Yalçındağ "dev" kitabı verirken Karamanlis'in iki eliyle kitabı zorlukla taşıdığını gösteren bir fotoğraf dün Milliyet Ekonomi'de yayımlandı.


Bu "dev" Efes kitabı, Ertuğ&Kocabıyık Yayınları'nın son kitabı. Kitabın devi nasıl olur? Anlatayım. Boyu 49 cm. Eni 37 cm. Kalınlığı 6 cm. 240 sayfa. Ve de 7 kilo... Ölçüsü ve kilosuyla dev, ama daha da önemlisi fotoğraflarıyla, yazılarıyla ve baskısıyla da dev bir kitap.


Borusan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık sanat ve kültür tutkunu bir işadamı.


Babası Asım Kocabıyık'ın yolundan gidiyor. Kız kardeşleri de bu tutkuyu paylaşıyor. Borusan grubu, kültür ve sanat faaliyetleri çerçevesinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nı ve İstanbul'daki Borusan Kültür ve Sanat Merkezi'ni yaşatıyor. Borusan grubu bugüne kadar toplumsal sorumluluk projelerine 35 milyon dolar harcamış. 2010 yılına kadarki toplumsal sorumluluk projelerine ayrılan bütçesi 25 milyon dolar. (Eskiden işadamları ellerine geçen parayla sadece ev-arsa alırdı. Günümüzde işadamları işten kazandıklarının bir bölümünü toplumsal sorumluluk projelerine harcıyor.)

Ertuğ&Kocabıyık'tan 17 kitap


Ahmet Kocabıyık, Borusan grubu şemsiyesi altındaki kültür ve sanat faaliyetlerine ek olarak kendi özel ilgisi nedeniyle Ahmet Ertuğ'la birlikte sanat kitapları yayımlıyor.
Ahmet Ertuğ (Ankara 1949) yüksek mimar. Fotoğraf sanatındaki başarısıyla uluslararası bir üne kavuştu. İsviçre yapımı Sinar marka fotoğraf makinesiyle 20x25 cm formatında detaylı sanat fotoğrafları çekiyor.


Ertuğ&Kocabıyık işbirliğiyle 1993 yılından bu yana 17 sanat kitabı yayımlandı. Ertuğ&Kocabıyık Yayınları'nın sanat değeri var, ama bunlar maliyetleri yüksek kitaplar. Hepsi İsviçre'de bastırılıyor, Almanya'da ciltlettiriliyor. Çoğu yurtdışındaki büyük kitabevlerinde satılıyor. Yurtdışındaki satış fiyatları 500-600 euro dolayında.
Ertuğ&Kocabıyık'ın son kitabı "Efes"te Artemis Tapınağı'nın çevresinde oluşan antik mermer kentin etkileyici fotoğrafları ile güzel bir anlatımı yer alıyor.


Bilindiği gibi, Efes'te yerleşimin tarihi MÖ 6 bin yılına kadar uzanıyor. Bugünkü kalıntılar Roma dönemine ait. MÖ 200 yıllarındaki sanatı ve yaşamı yansıtıyor.

Kitaplarla Türkiye tanıtılıyor


1954 yılından bu yana Efes'te kazı, restorasyon ve rekonstrüksiyon projesini Avusturya Arkeoloji Enstitüsü yürütüyor. Uzmanlar bugüne kadar antik kentin sadece dörtte birinin ortaya çıkarılabildiğini, daha geride dörtte üçünün bulunduğunu söylüyor.


Kitapta, Ahmet Ertuğ'un detay görüntüleri hassas bir çalışmayla fotoğrafladığı Efes kalıntılarının hikâyesini arkeolojik kazıları gerçekleştiren uzmanlar yazmış. Kazıların başkanı Prof. Fritz Krinzinger kitabın editörlüğünü yapmış.


Bu kitapta sadece Efes harabelerindeki yapıtlar yer almıyor. Efes Antik kenti, Selçuk Efes Müzesi ile Viyana Efes Müzesi'ndeki yapıtların tümü ilk defa bir kitapta toplanmış.


Borusan grubu, "Ephesos, Architecture, Monuments & Sculpture" adını taşıyan kitabın hazırlık sürecinde oluşan ve pekişen ilgi sonucu Efes'te teras evlerin girişindeki "Mermer Ev"in rekonstrüksiyon projesinin gerçekleştirilmesini de üstlenmiş. Üç yıl içinde Borusan'ın 300 bin euro desteğiyle tüm cephesi mermerle dekore edilen 2 bin yıllık ev ortaya çıkarılacak.


Kitaba ek olarak bir de DVD veriliyor. Kısa film yapımcısı Jean Claude Luyat'ın hazırladığı bu DVD'de fotoğraflanma süreci çerçevesinde Efes Antik Kenti'nin nefis görüntüleri yer alıyor.

güngör uras-milliyet
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2008 Pazar 17:15:17
Güncelleme :27 Ocak 2008 Pazar 17:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?