22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Karikatür Oscar'ı

Karikatür Oscar'ı Belarus sanatçının..


Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 24'üncü ‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda, Belaruslu sanatçı Marina Markevitch'in eseri birinci seçildi. Kübalı sanatçı Angel Boligan Corbo ile Brezilyalı Dalcio Machado'nun eserleri ikinciliği paylaşırken, üçüncülüğü Hindistanlı sanatçı C.B. Shibu aldı.


İŞTE AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASI'NDA ÖDÜL KAZANAN YAPITLAR- Foto-galeri

Bu yıl 24'üncüsü düzenlenen ‘serbest’ konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı. Antalya'daki IC Green Palace Otel'de toplanan ve Önseçiciler Kurulu'nun 91 ülkeden 1218 sanatçının 3 bin 326 eserinden elediği, 46 ülkeden 156 sanatçının 198 karikatürünü inceleyen Seçiciler Kurulu, Belaruslu sanatçı Marina Markevitch'in eserini birinci seçti.
Yarışmada birincilik ödülünü kazanan karikatür.

Sanatçı, 8 bin dolar para ödülü ve heykelcikle, Kültür Bakanlığı Plaketi ve Hürriyet Gazetesi Altın Plaketi’ni alacak.

Yarışmada ikinciliği iki sanatçı paylaştı. Kübalı Angel Boligan Corbo ile Brezilyalı Dalcio Machado'nun eserleri ikinciliğe layık görüldü. İki sanatçı, 5 biner dolar para ödülü, heykelcik ve Milliyet Gazetesi Altın Plaketi’ni alacak.

Bu yıl üçüncülük ödülüne ise Hindistanlı sanatçı C.B. Shibu'nun eseri layık bulundu. Shibu, 3 bin 500 dolar para ödülü ile heykelcik ve Radikal Gazetesi Gümüş Plaketi’ni alacak.

Seçiciler Kurulu’nun 500’er dolar ‘Başarı Ödülü’ne değer gördüğü ve eserleri sergilenecek 10 sanatçı ve ülkeleri de şöyle:

Alessandro Gatto (İtalya), Thi-Wa-Wat (Tayland), Mikio Nakahara (Japonya), Ahmet Aykanat (Türkiye), Alexandr Kostenko (Ukrayna), Osman Güral Suroğlu (Türkiye), Sergei Bobylev (Rusya), Gerhard Gepp (Avusturya), Alberto Morales Ajubel (Küba) ve Xiao Quing Hou (Çin)

ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK

Otoritelerce ‘dünyanın bir numaralı karikatür yarışması’ olarak değerlendirilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın bu yılki Seçiciler Kurulu'nda dünyaca ünlü karikatür ustaları yer aldı. İngiliz sanatçı Glen Baxter'in başkanlığını yaptığı Seçiciler Kurulu'nda Latif Demirci, Selçuk Demirel, Peter De Seve (ABD), Aristides Esteban Hernandez Guerrero (Küba), Hüsamettin Koçak, Julian Pena-Pai (Romanya), Tan Oral ve Norio Yamonoi (Japonya) görev yaptı.

Seçiciler Kurulu'nun seçtiği eserler, IC Hotels Airport'ta yarın saat 19.00'da yapılacak tören ve kokteylin ardından sergilenmeye başlanacak. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan ve ödül alan karikatürler, IC Hotels Airport'ta 3 Temmuz'a kadar sergilenecek ve ücretsiz gezilebilecek. Yarışmada derece alan sanatçıların ödülleri Kasım ayında İstanbul'da yapılacak törenle verilecek.

Yurtiçinde ve yurtdışında geniş ilgi uyandıran Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sergileri bugüne kadar Moldova, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, KKTC, Yunanistan ve Pakistan’da açıldı. Bu yılki eserlerden oluşan sergi, Eylül ayında da New York'ta açılacak.

JÜRİ ESERLERİ BEĞENDİ

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Candan Fetvacı, bu yılki Seçiciler Kurulu'nda dünyanın tanınmış karikatür sanatçılarının yer aldığını belirterek, “Bu sene 91 ülkeden 3 bin 326 eser katıldı. Biz Antalya'ya 198 eserle geldik. Jüri seçim yapmakta zorlandı. Jüri, eserler arasından derece alan 15'ini belirledi ve kamuoyunun beğenisine sundu. Jüri eserleri beğendi ve çok kaliteli buldu” diye konuştu.

İŞTE ÖDÜL ALAN SANATÇILAR VE ÖZGEÇMİŞLERİ

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ Maria Markevitch (Belarus): 1968 yılında doğdu. Sanatçı birçok ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldı: Nasreddin Hoca 2002 Özel Ödül, Ekateringburg 2002 Rusya İkincilik Ödülü, Osnabruk 2005 Almanya Birincilik Ödülü’nü kazandı. Sanatçının karikatürleri ayrıca ulusal ve uluslararası gazetelerde yayınlandı.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ Dalcio Machado (Brezilya): Sanatçı 1972 yılında Sao Paolo'da doğdu. Karikatürleri bir çok gazete ve magazin dergilerinde yayınlandı. Sanatçı Brezilya başta olmak üzere İspanya, Portekiz, ABD, Yunanistan, Japonya, İtalya, İran ve Güney Kore ’de birçok yarışmaya katıldı, bu yarışmalarda 84 ödül kazandı.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ Angel Boligan Corbo (Küba): 1965 yılında Küba'da doğdu. Sanatçı grafik sanatının tüm dallarında çalışmalar yaparak yarışmalara katıldı. 36 uluslararası yarışmada ödül kazandı. Bunlardan bazıları 1987'de Bulgaristan'da yapılan 8. Uluslararası Gabrovo Bienali’nde 3'üncülük ödülü, 2000 yılında Portekiz'de düzenlenen 2. Porto Karikatür Festivali'nde 1'incilik ödülü, 2006 yılında Portekiz'de düzenlenen ‘The World Pres Cartoon’ yarışmasında 1'incilik ödülü kazandı. Sanatçı 1992'den bu yana Meksika'da yaşamakta olup El Universal gazetesinde karikatür editörü veillüstratör olarak çalışmaktadır.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ C.B. Shibu (Hindistan): 1976'da doğan C.B. Shibu güzel sanatlar fakültesini bitirdi. Birçok ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldı ve çeşitli ödüller kazandı, sergiler açtı. Aldığı ödüllerden bazıları: 2005 ve 2006 yıllarında Uluslararası Daejeon Karikatür Enstitüsü'nden Başarı Ödülü- Güney Kore, 2002 yılında WEB Uluslararası Karikatür Festivali'nde 1'incilik ödülü- Çin , Hindistan Times tarafından düzenlenen Ulusal Karikatür Yarışması'nda 1997 ve 1999 yıllarında ödül , 1995 yılında Kerala Karikatür Yarışması'nda Devlet Karikatür Ödülü, 1997 yılında yine aynı akademinin düzenlediği yarışmada Sajan Kudumbilal Ödülü.


ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 17:27:58
Güncelleme :26 Haziran 2007 Salı 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?