22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Karlı Kars filmle büyüyor

Michael Haneke'nin en beğendiği altı Avrupa filminden biri de Ingmar Bergman'ın yönettiği 'Persona'.

2 Kasım'da Ankara'da başlayacak Gezici Festival'in Kars ayağında Avrupa'nın 19 ülkesinden gelecek genç sinemacılar Orhan Pamuk'un 'Kar' romanından yola çıkarak Kars'la ilgili kısa filmler çekecek. Festivalde Michael Haneke'nin en beğendiği altı Avrupa filmi de gösterilecek


13. Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival'in programı dün Beyoğlu'ndaki Dirty'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 2-25 Kasım tarihleri arasında sırasıyla Ankara, Kars, Samsun ve Saraybosna'ya uğrayacak Gezici Festival, yine hayli tatmin edici bir programla izleyici karşısına çıkacak.

Ankara Sinema Derneği'nin Kültür Bakanlığı, Kars Belediyesi, Statoil ve Akman Holding'in katkılarıyla düzenlenen festival 2-8 Kasım arası Ankara, 9-15 Kasım'da Kars, 17-20 Kasım'da Samsun ve 21-25 Kasım arasında ise Saraybosna'ya konuk olacak. Festivalin Kars ayağında Avrupa'nın 19 ülkesinden gelecek genç sinemacılar Kar Film Yapım Atölyesi kapsamında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 'Kar' romanından yola çıkarak Kars'la ilgili kısa filmler çekecek.


Tüm konuklarının Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun konuğu olarak Kars'ta ağırlanacağı festivalde geçen yıl ilgi gören 'Kars'ta Sinema Konuşalım' adlı öğrenci buluşması ikinci kez düzenlenecek.


Festivalde Altın Palmiye ödüllü 'Yol' filmiyle ilgili özel bir bölüm var. '25 Yıl Sonra Bilinmeyen Görüntüleriyle Yol' başlıklı bölümde, önce 'Yol'un orijinal versiyonu gösterilecek. Sonra 'Yol'un kurgucusu Elizabeth Waelchli ile İsviçreli yapımcısı Donat Keush'un katılımıyla yaklaşık 30 dakikayı bulan 'özel görüntüler' izleyicilere sunulacak ve ardından yönetmen Şerif Gören'in de katılımıyla panel düzenlenecek. Panelde Elivabeth Waelchli, filmin montaj serüvenini, Yılmaz Güney'in montaj sırasında hangi sahneleri neden çıkardığını 25 yıl önce tuttuğu montaj notlarının ışığında birinci elden tanık olarak anlatacak.


Bu yıl Cannes'da Altın Palmiye'yi kazanan '4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün' adlı filmin özel gösterimle seyirciyle buluşacağı Gezici Festival bu yıl, Avusturyalı kült yönetmen Michael Haneke'ye özel bir bölüm ayırdı. Şu sıralar 'Ölümcül Oyunlar' (Funny Games) filmini ABD'de yeniden çeken Haneke, 'Ölümcül Oyunlar', 'Kurdun Günü' ve 'Yedinci Kıta' filmleriyle festivale konuk olacak. Ayrıca yönetmenin Gezici Festival için özel olarak seçtiği, en beğendiği altı Avrupa filmi 'Persona', 'Almanya Sıfır Yılı', 'Puslu Manzaralar', 'Rastgele Balthazar', 'Adı Karmen', 'Mahvedici Melek' de festival kapsamında gösterilecek.


Festivalin Türk Sineması 2007 bölümünde Fatih Akın'ın 'Yaşamın Kıyısında' ve Handan İpekçi'nin 'Saklı Yüzler' adlı filmlerine Ankara ve Kars'ta oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla galalar yapılacak.


Hrant Dink'e adanmış bölüm


Hrant Dink'e adanan 'Öteki' adlı bölümde ise sinemaseverlerin her zaman izleyemeyeceği farklı kısa ve uzun metrajlı filmler izleyicilerin beğenisine sunulacak. Tony Gatlif'in 'Latcho Drom' adlı yapıtı bu bölümde gösterilecek filmlerden biri. Fotoğraf sanatçısı Atilla Durak'ın 'Ebru' adlı sergisi de festival sırasında Kars'ta açılacak. 'Absürd Filmler' bölümünde ise süresi 1 ile 20 dakika arasında değişen absürd kısa filmler gösterilecek. Almanya'nın ünlü canlandırma sanatçısı Jochen Kuhn da kısa filmleriyle Gezici Festival'in konuğu olacak. 'Avrupa Panoraması' bölümünde de Avrupa'nın en iyi kısa filmleri gösterilecek. İsveç ve Norveç'ten gelen çocuk filmlerinin de gösterileceği festivalde Hollandalı canlandırma yönetmeni Petra Dolleman geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kars'taki ilkokul öğrencileriyle canlandırma atölyesi yapacak.


Gezici Festival'de her yıl hazırlanan sinema kitaplarına bu yıl bir yenisi ekleniyor: Ali Karadoğan'ın hazırladığı Zeki Ökten Kitabı. Zeki Demirkubuz, Önder Çakar ve Ümit Ünal da Kars Öyküleri Kısa Film Senaryo Yarışması'nda dereceye giren genç sinemacılarla birlikte Kars'ta senaryo geliştirme atölyesi düzenleyecek. (Kültür Sanat)


Altın Kaz ödülüne 20 bin avro


Gezici Festival'de Kars Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen uluslararası yarışmada Sırp yönetmen Srdan Golubovic'in ödüllü filmi 'Tuzak', İsveç'ten Anders Nilsson'un ülkesindeki şiddeti sorguladığı 'Karanlık Çökünce', 'Uçan Hollandalı'yla ünlenen Jos Stelling'in tuhaf bir dostluğu anlattığı 'Duska', Hırvat yönetmen Ognjen Svilicic'in 'Armin', Estonyalı yönetmen Ilmar Raag'ın gerçek olaylardan yola çıkarak çektiği 'Sınıf', Nea Caranfil'in, Romanya'nın Osmanlılara karşı verdiği bağımsızlık savaşını filme çekmek isteyen bir yönetmenin öyküsünü anlattığı 'Sonrası Sessizlik', Polonyalı Andrzej Jakimovski'nin yeni filmi 'Küçük Oyunlar' ve Semih Kaplanoğlu'nun Cannes'da beğeni kazanan filmi 'Yumurta' Altın Kaz Ödülü için yarışacak. Yarışmada en iyi filme 20 bin, ikinci filme de 5 bin avro para ödülü verilecek.

radikal
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 15:57:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zafer bakar IP: 88.231.167.xxx Tarih : 22.12.2007 20:59:13

yazınızda orhan pamuktan bahsetmişsiniz tabi tam okumadım okumamda gerek yok o adam memleketimize gelip suyunu içip ekmeğini yiyip üstünede bize vahşi kelimesini yakıştıran adamın memeleketimizde işi yok admını bile sınırımıza atmasın.