20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Kars'ta 'Sonbahar' havası

Gezici Festival'de, Hayata Dönüş operasyonları mağduru bir siyasinin hikâyesini işleyen Sonbahar filmi Gümüş Kaz ödülü aldı. Film SİYAD jürisi tarafından da en iyi film seçildi.

Yönetmen Özcan Alper'in Sonbahar filmi için Kars'ta da gelenek bozulmadı. Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği Gezici Festival kapsamında Kars'ta gösterildiğinden beri, 3. Uluslararası Altın Kaz Yarışması'nda hemen hemen herkesin favorisi olan Sonbahar iki ödül birden aldı. 

Ana jürinin Gümüş Kaz'a değer gördüğü filmi Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi en iyi film seçti. Yarışmada İçimdeki Çöl en iyi film seçilirken, Kar filmi de jüri özel ödülü aldı. Kars Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen festivalin favori filmlerinden Açlık'ın ödül almaması şaşırtırken, Sonbahar'ın yönetmeni Özcan Alper ödül almak için sahneye çıktığında, "Sonbahar'ın, Açlık filminin bittiği yerden başladığı söyledi ve farklı zamanlarda İngiltere ve Türkiye'de hapishanelerde yaşanan dramlar arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Steve McQueen'in yönettiği Açlık filminde 1981 yılında Bobby Sands'ın önderliğinde IRA Açlık Grevi sırasında Maze Hapishanesi'nde yaşananlar anlatılıyordu.
 
Sonbahar'da ise Hayata Dönüş operasyonları sonrası ciğerleri iflas eden 'siyasi mahkûm' Yusuf'un, memleketi Hopa'da geçirdiği son günleri konu ediliyor. Tuncel Kurtiz ile Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun karşılıklı oyun oynamasıyla Kars'ta sona eren Gezici Festival, dün Artvin'e doğru yola çıktı. 100'den fazla filmi gösterildiği festivalde, belgesel ve kısa olmak üzere 25 film, genç sinemacılar tarafından Kars'ta çekildi.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 10:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?