18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Kazılarda hedef dini yapılar

Bandırma'ya bağlı Daskyleion Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, bu yıl 18'inci dönemine girdi. 71 kişilik ekiple yürütülen kazılarda, bu yıl Zerdüşt dinine ait dinsel yapıların ortaya çıkartılması planlanıyor.

Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyü yakınlarındaki Hisartepe'de bulunan 'Daskyleion Antik Kenti'nde bu yıl sürdürülen kazılarda, satrap sarayı ve Zerdüşt dininin en erken tapınım merkezlerinden birinin de aralarında bulunduğu dinsel yapıların ortaya çıkartılmasının hedeflendiği bildirildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Tomris Bakır, Anadolu'da 200 yıl boyunca hakimiyet kurmuş olan Perslerin satraplık (Genel valilik) merkezlerinden biri olan Daskyleion'da, bu yıl kazıların 18'inci dönemine girildiğini belirtti. Kazı ekibinde 24 arkeolog ile 47 işçinin bulunduğunu kaydeden Bakır, çalışmaların eylül ayı başına kadar devam etmesinin düşünüldüğünü dile getirdi.

HAZİNE AVCILARININ GÖZDESİ
Arkeolojik çalışmalarda satraplık merkezinin saray, saray arşivi, dinsel yapıları, surlarına ait kalıntıların yavaş yavaş gün ışığına kavuşturulduğunu belirten Bakır, bu yıla ait çalışmalarda özellikle satrap sarayı ve Zerdüşt dininin en erken tapınım merkezlerinden birinin de aralarında bulunduğu dinsel yapıların ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Antik kentteki satraplık merkezinin, eski çağlarda ünlü ve zengin bir yer olarak tanındığı için başta Büyük İskender ve Bizans dönemlerinde hazine arayıcılar tarafından defalarca tahrip edildiğine işaret eden Bakır, bu nedenle saraya ait süslü mermer blokların, küçük parçalar halinde bulunabildiğini ifade etti. Bakır, bu yıldan itibaren Bandırma Ticaret Odası ve Balıkesir Valiliği Özel İdare Müdürlüğü'nün sponsor olmalarıyla kazı çalışmalarının hız kazandığını belirterek, "Antik kenti, 5 yıl içinde turizme açmayı planlıyoruz'' dedi.

FRİG KALINTILARI DA VAR
Kazıda ele geçen buluntular arasında, satrap sarayının çatı kiremitlerinin bile mermerden yapıldığını gösteren parçalar ile kaliteli seramikten içki kaselerinin dikkat çektiğini ifade eden Bakır, şunları söyledi: "Perslerden önce ve Perslerle birlikte Daskyleion'da yaşayan Frigler'e ait yapı kalıntıları da bulunmaktadır. Hem Pers satraplık merkezi hem de bir Frig Yerleşimi olan Daskyleion'daki kazıların Anadolu Arkeolojisine yaptığı katkılar, büyük önem taşımaktadır.''
SABAH
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 12:58:31
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 14:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?