19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

’Keşke Jackson’la çalsaydık'

Dünyada rock’la Latin müziğini birleştiren en önemli müzisyenlerden gitarist Carlos Santana, İstanbul Kültür Sanat Vakfı organizasyonu ve Wings sponsorluğundaki konseri öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının sorusu üzerine, kendisini etkileyen isimler arasında Bob Dylan, Bob Marley, John Coltrane ve Miles Davis’i sayan gitarist, ayrıca “Michael Jackson beni arayıp birlikte şarkı yapmamızı istedi. Şarkıyı dinledim ama fırsat olmadı. Keşke yapsaymışız...” dedi.
“Türkiye ’den bir sanatçıyla ortak bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?” sorusu üzerine de Santana, “Türkiye’nin Marvin Gaye’i, Whiney Houston’ı kimse onunla yapabilirim” yorumunu getirdi ve “İstanbul çok büyük bir şehir. Her tür kültürü barındıran şehirlerden dedi.
Repertuvarının genişliğini “Ben su gibiyim, renksizim, ama karşımdaki şeye göre her renk olabilirim. Bugün Metallica’yla da, Wayne Shorter’la da, Andrea Bocelli’yle de çalabiliyorum. 61 yaşındayım ve hâlâ çalabildiğim için şükrediyorum” sözleriyle ifade eden deneyimli gitarist, siyasete de değindi:

‘ABD’liler korkmaktan bıktı’
“Bush döneminde bizi korkuyla yönettiler. Her gün televizyonda korku vardı. Obama ’nın gözüne baktığınızda uygar bir insan görüyorsunuz. Amerikalılar korkmaktan bıktıkları için Obama ’yı seçtiler.”
1969’da gerçekleşen efsanevi festivale atfen, “İlk Woodstock Festivali’nde çalan ve şu anda da çalabilecek durumda olan tek müzisyen benim” diyen gitarist, “Diğer isimler ya öldü, ya da çalmak için çok yaşlılar; geri kalanların da kafası karışık” yorumunda bulundu.
Müzisyen soru üzerine hippi kültürüne de değindi: “Hippiler benim için uzun saçlı bitliler değil. Bu eğlence endüstrisinin yarattığı ve sevdiği bir klişe. Bu insanların yüreğinde pozitif enerji ve sevgi vardı. Buna her zaman ihtiyaç var. Ben bu anlamda hep hippiyim” diyen Santana, “Konserlerimde de dünyanın dört bir yanında çalarak bu enerjiyi yaymaya çalışıyorum” dedi.
Öte yandan, “Teknolojik devrime karşı değilim ama müzik yapmak için işi bilmeniz gerekiyor. Bugün teknolojiyi kullanarak pek çok şey yapan insan var. Bu anlamda tutucu değilim” diyen Santana, “Ama eğlence endüstrisiyle gerçek müziği birbirinden ayıralım” diye konuştu.

Santana büyüledi
Carlos Santana, dün gece İstanbul Kültür Sanat Vakfı organizasyonu ve Wings sponsorluğunda, Turkcell Kuruçeşme Arena’da muhteşem bir konser verdi. Yoğun ilgi gören Santana, konserde “Jingo” ve “Oye Como Va” gibi klasiklerin yanı sıra “Corazon Espinado” ve “Smooth” gibi yeni parçalarını da çaldı.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 16:11:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?