25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Kırık Kalpler Müzesi

Hırvat sanatçı Drazen Grubisic’in Sevgililer Günü öncesi İstinye Park’ta açtığı Kırık Kalpler Sergisi New York Times’a haber oldu. Kendisi de bir ‘kırık kalp’ olan sanatçı 2006’dan beri sergiyi 12 ülkeye götürmüş.

Kırık kaplerin de artık bir sergisi var. Merkezi Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te olan ve Sevgililer Günü’nde İstanbul’a, İstinye Park’a gelen sergi New York Times Gazetesi’ne de konu oldu. Sergi, “kırık kalplerden geri kalan” küçük ama önemli detayları meraklıları ile paylaşıyor. Alışveriş merkezinin katları arasında dolaşırken önünüze çıkan bu enteresan sergide dikkat çekici öğeler var.

Gözyaşı şişesi de var

Örneğin, eski bir cep telefonunun üzerindeki küçük notta “300 gün sürdü, onu bir daha aramamayım diye bana telefonunu bıraktı ve gitti” yazısı var. Başka bir köşede ise ayrılan bir çiftin aslında hiç kutlayamadıkları ilk yıldönümleri için alınmış, açılmamış bir şampanya şişesi karşınıza çıkıyor.
Biraz ilerleyince Makedonyalı bir kadının sevgilisini düşünerek kesip bağladığı ve bir kenarda muhafaza ettiği kızıl saçları var. Ayrıca kalbi kırık bir Alman genci de dört yıl süren ilişkisinin ardından döktüğü göz yaşlarını ufak bir şişede biriktirmeyi başarmış.
Kırık Kalpler Müzesi’nin kurucusu Drazen Grubisic, müzesini “ilişkilerin tam olarak ne olduğu anlatması açısından alternatif bir görsellik” olarak tanımlıyor. Grubsic zaten kendisi de bir “kırık kalp” ve daha önce 12 farklı ülkeyi gezen bu ilginç müzeyi 2006 yılında ayrıldığı sevgilisi Olinka Vistica’nın katkılarıyla kurmuş.
Sergi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un en son romanındaki ana karakterlerine ait nesneleri sergilemek için yakında İstanbul’da, Çukurcuma’da açılacak olan ve eserle aynı adı taşıyan “Masumiyet Müzesi”ni hatırlatıyor.
 

İhsan Yılmaz - Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 16:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?