22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Koç, tiyatrocuları çıldırttı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasına karşı çıkan sanatçıları eleştirerek, "Efendim, 'Yeni AKM yapılana kadar 2 sene sanat yapamayacak mıyız' diyorlar. Bu mazeretleri çok hoşuma gitti. Ne kadar da düşkünlermiş sanat yapmaya. Onun için diziden vakit bulup sanat yapmıyorlar" dedi. Koç'un bu sözlerine tepki gösteren bazı tiyatrocular ise, "Bakanın üslubu değişmiyor. Herhalde şaka yapıyor" yorumunu yaptılar. 

Koç dün bir toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, AKM'yi yıkıp yerine 2010'a kadar 111 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni merkez inşa ettirmeye kararlı olduğunu söyledi.

'Karışmayın' 

Kendisini kültür ve sanat alanında "yiğit" olarak gördüğünü belirten Koç, bu nedenle "yoğurt yiğişine karışılmaması"nı istedi. İlk kez "bankamatik sanatçılar" ifadesini kullandığında tenkit değil, durum tespiti yaptığını belirten Koç, eskiden 800 sanatçıdan 300'ü sahneye çıkmazken şimdi bunun 20'ye düştüğünü anlattı. 

AKM'nin 1969'da bitirildikten sonra yandığını anımsatan Koç, "Anarşist-komünistler, bunu sanatın içine tükürenler bilinsin diye söylüyorum, 'burada burjuvalar eğleniyor' deyip yaktılar. 1978'de yeniden açılabildi" dedi. 

Bu açıklamalar sırasında Koç'un yanında, "Ben böyle sanatın içine tükürürüm" sözüyle geçmişte tartışma yaratan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bulunması dikkat çekti.

'Kimse aksatmıyor' 

Hem dizilerde hem de oyunlarda rol alan Türk tiyatrosunun bazı önemli isimleri ise, Milliyet'e yaptıkları açıklamalarda Koç'un sözlerine şöyle tepki gösterdi: 

* Mahir Günşiray: Bakanın her zamanki üslubu. Hiç şaşırmadım. Espri yeteneği çok gelişmiş. Şaka yaptığını düşünüyorum. Devlet Tiyatrosu sanatçıları, görevini aksatmamak kaydıyla dizilerde rol alıyor. Ayrıca, AKM'nin yıkılmasıyla sanatçıların dizilerde oynamasını birbirine karıştırmamak lazım. Eğer, AKM'nin yenisini yapacak paramız varsa, başka bir kültür merkezi daha açsınlar.
* Sumru Yavrucuk: Kültür Bakanı böyle kinayeli bir üslup kullanmadan önce, keşke televizyon dizilerinde oynayan oyuncuların hangilerinin, hangi tiyatro oyunlarında görev aldığını bilseydi. Sanırım o zaman böyle bir açıklama yapmazdı. Ben dizi çektiğim halde, Devlet Tiyatrosu'nda aynı anda iki oyunda birden oynuyorum. 25 yıllık tiyatro sanatçısıyım. Oyun oynamadığım tek sezon olmadı.
* Uğur Polat: 21 yıldır Devlet Tiyatrosu'nda çalışıyorum. 21 yıl boyunca 30 oyunda rol aldım. Hemen her yıl bir oyunda oynadım. Kültür Bakanı Koç'un sözlerini üstüme alınmıyorum.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 09:57:05
Güncelleme :28 Mart 2007 Çarşamba 11:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?