15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Koç: Dev AKM kuralım diyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili olarak, "110 bin metre karelik kapalı alanlı bir dev AKM kuralım diyoruz. Bu mu yıkıcılık?" dedi.

Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun faaliyete geçmesi dolayısıyla düzenlenen toplantıda soruları yanıtlayan Koç, her alanda iş yapmaya geldiklerini ve kültür-sanat alanında da işi büyütmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Üslup meselesinde tenkit edebilirsiniz. Ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Siz siz olun yiğitlerin yoğurt yiyişine karışmayın" diyen Koç, "Ben bir laf söyledim, ne dedim? 'Bankamatik sanatçılar var' dedim. Yalan mıydı?" diye sordu. Bunu suçlamak için değil, tespit için söylediğini ifade eden Koç, "Ama o lafın neticesinde de ben bir şey aldım. Eskiden sanatçılarımızın 800'ünden 300'ü dizilerde, şurada burada çalışıp sahne almıyorlardı. Bu rakam şimdi 20'lere düştü, o da makuldür, hastalık var, sağlık var" dedi.

AKM'nin 1949'da temelinin atıldığını belirten Koç, "Ancak maalesef o günün anarşist komünistleri, burada burjuvalar eğleniyor diye sabote ettiler ve yaktılar" diye konuştu.

Koç, merkez yakıldıktan sonra tamirinin 1978'e kadar devam ettiğini belirterek, sonrasında tekrar açılan AKM'nin şimdi 50 bin metrekare alanda hizmet verdiğini kaydetti.

"Orada bir sürü cami var, cami eksikliği yok ki cami yapayım" diyen Koç,"Sonra o Taksim meydanında orada niye cami yapayım? Zamanında bazılarının aklından geçmiştir, olur mu olur, ama benim geçmedi. Böyle bir şeyim yok" dedi.

AKM'nin yerine kongre merkezi yapılacağı yönündeki tartışmaları da hatırlatan Koç, "İstanbul'da kongre merkezine ihtiyacımız var mı? Var. Ama ben AKM'yi dünya çapında bir merkez yapmak istiyorum. Bu da ortadan kalkınca paran nerede? Parayı da özel bütçeden sağlayacağım" diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 16:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.73.144.xxx Tarih : 27.03.2007 17:03:27
Sayin Koc, Siz'de Egelisiniz ve bende, ama aramizda cok büyük bir fark var*** Acaba neden bu düsüncenize yeni bir arazi aramiyorsunuz? Mesela gecenlerde Dubaylilara sattiginiz arazinin üstüne yapabilirdiniz*** Simdi Siz, AKM gibi önemli ve Cumhuriyet tarihinin degerli mimarisini yikarak ismi basaracaginiza zannt ediyorsunuz? Cok yazik ve Sizi'de onlarin arasinda görmekten ne yazikki gurur duyamiyorum! Atatürk Kültür Merkezi bizim icin büyük sembollerden biridir ve yikilmasi hic'de dogru olmaz! Yenisini ayri bir merkezde insaa etmenizi sevgiyle karsilarim*** Not: Yeni hazirlattiginiz Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanligi reklamlari cok sacma... Siz biliyormusunuz bir avrupali icin ne anlam verir eger kollarinizi hac gibi acarsaniz Türkiye kelimesinin T'si icin? Fazla bir sey yazmam gerektirmez herhalde bu notumu okuduktan sonra*** Saygilarimla