28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Koç: Orhan Pamuk'la iftihar ediyorum

TBMM Genel Kurulu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığıbütçesi görüşülürken söz alan CHP’li İsmail Özay, yazar Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü almasına, “kıskanarak sevinildiğini” söyledi Ve “Devlet, Pamuk’un başarısına ortak olmayı öğrenmelidir” dedi.

AKP’li Faruk Bayrak ise “Kültür ve Turizm Bakanlığının her yıl verdiği büyük ödül, Orhan Pamuk’a verilebilir” önerisinde bulundu.

Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt vererek, açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise, “Bir Türk vatandaşının edebiyat dalında Nobel ödülü alması Kültür Bakanı için gururdur. Kültür Bakanı’na iftihar verebilir” diye konuştu.

ANİ Mİ ANI MI?
Genel Kurul’da Koç’un, Anı Ören Yerinden Kaş’a kadar, Türkiye’nin her yerinde bakanlığının olduğunu söylemesi üzerine, CHP’li Algan Hacaloğlu, “Anı değil, Ani” diyerek uyardı. Ani’nin, başka bir şeyi çağrıştırdığını, sosyolojik olarak Anı Ören Yeri demeyi tercih ettiğini kaydeden Koç, Türk insanının hassasiyetlerine dikkat etmek zorunda olduğunu söyledi.

AK Partili vekilden büyük ödül önerisi

AK Partili vekil, Orhan Pamuk'a 'kültür-sanat büyük ödülü' verilmesini teklif etti...  Nobel ödülü alan ilk Türk olan Orhan Pamuk'a AK Parti'den de 'Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' verilmesi teklifi geldi.


AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Bayrak 

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden bütçe görüşmelerinde söz alan AK Partili Faruk Bayrak, Pamuk'un Nobel alarak Türkiye'nin sanat ve edebiyat alanındaki başarılarında önemli kilometre taşı oluşturduğunu belirtti. Bayrak, bu çerçevede büyük ödülün Pamuk'a verilmesini istedi. Ödül geçen yıl mimar Doç. Dr. Turgut Cansever'e verilmişti.

2007 yılı bütçe görüşmelerini sürdüren Meclis, dün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bütçelerini ele aldı. Bakanlık bütçesine ilişkin görüşmelerde kürsüye gelen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Bayrak, kültür ve edebiyat alanındaki gelişmelere değinirken Orhan Pamuk'un aldığı Nobel ödülüne dikkat çekti. Pamuk'u ilk tebrik edenlerden birinin Başbakan Tayyip Erdoğan olduğunu hatırlatan Faruk Bayrak, "Türkiye bu konuda bir adım atarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl verilen büyük ödülü, Orhan Pamuk'a verebilir." dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay, 2007 bütçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ayrılan 809 milyon YTL'lik kaynağı yetersiz bularak, 'Kültürsüz bir bütçe' eleştirisini yöneltti. Orhan Pamuk'un Nobel ödülü almasına, 'kıskanarak sevinildiğini' savunan Özay, "Bazılarının geçmişten gelen travmaları var. Bu insanlara göre, başarı elde eden insanların düşünceleri, resmî ideolojiyle örtüşmelidir. Bu, Namık Kemal, Necip Fazıl ve Nâzım için de geçerliydi. Onlara öldükten sonra değer verildi. Hiç olmazsa Orhan Pamuk için bu travmayı canlandırmamalıyız. Devlet, Pamuk'un başarısına ortak olmayı öğrenmelidir." görüşlerini dile getirdi. Özay, Nâzım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına alınması ve mezarının Türkiye'ye getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vatan/Zaman
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 10:21:34
Güncelleme :18 Aralık 2006 Pazartesi 10:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?