26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Köktenciliğe sanatla direnecek

44'üncü ABD Başkanı Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden'ın, kültür ve sanata ülke tanıtımı ve ulusal propaganda düzeyinde gösterdikleri özen, önceki gün Washington Lincoln anıtında yapılan Hepimiz Biriz konserinde doruğa çıktı. 

İzleyicileri arasında ünlü Yıldız Savaşları film serisinin babası George Lucas'ın da yer aldığı, country şarkıcılarının siyahlarla el ele Blues söylediği devasa etkinlik, ABD kültürünü temsil eden popüler ve marjinal yüzlerin gövde gösterisine dönüştü.

Küresel liberal demokrasinin canlı yayın podyumunda Herbie Hancock'tan Pete Seeger'a, Tom Hanks'dan Denzel Washington ve Forest Whitaker ile U2'ya, Beyonce'dan Marisa Tomei'ye uzanan bu yelpaze, Obama yönetiminin kültür politikası adına önemli bir siyasi hamlenin de habercisiydi aslında. İşte bu yönüyle, Washington'da edeceği yeminle göreve resmen başlayacak Obama'nın Biden'la kaleme aldıkları icraat programlarında kültür sanata da büyük bir alan ayrıldığı gözden kaçmıyor. Başkan Barack Obama ve Joe Biden'ın kültür sanat eylemleri, şu başlıklar altında toplanıyor:

* Kültürel diplomasiye hız: "Değerlerimizi ve fikirlerimizi temsil eden Amerikan sanatçıları ve aydınları hem Amerika halkına hem de tüm Dünyaya esin kaynağı olabilir. Özellikle soğuk savaş döneminde Amerika'nın fikir savaşında üstün çıkmasını sağlayan Amerika'nın kültürel liderlerinin dünya çapında yürüttükleri 'sanatsal elçilikler' gibi faaliyetleri önemsiyoruz. Sanatçılardan, kökten İslamcı düşüncelere karşı yürütülecek fikir mücadelesinde yeniden faydalanılabilir."

* Yabancı sanatçıya vize kolaylığı: "Amerikan sanatı ve kültürünü dışarıda destekleyebilmenin bir yolu da yabancı sanat topluluklarını Amerika'ya çekebilmekten geçiyor. Amerika'nın kapılarını öğrencilere ve profesyonel sanatçılara açmak, kültürel anlamda çift yönlü bir anlayışın geliştirilmesine yardımcı olur ki bu da nefret ve korku engellerini ortadan kaldırmak için önemlidir.

11 Eylül sonrası, daha önce buraya gelmeyi tercih eden dünyanın en önemli öğrencileri ve sanatçıları artık başka yerlere gitmeye başladı. Barack Obama ve Joe Biden, Amerika'nın dünyanın en iyi sanatçı ve sanat öğrencisi merkezi olduğunu göstermek amacıyla, bu konuyla ilgili vize sürecini kolaylaştıracak şeyler yapacak."

* Sanatçı Birlikleri: İkili, düşük bütçelere sahip okullarda eğitim verecek genç sanatçıların oluşturacağı Sanatçı Birlikleri - Artist Corps imzalı oluşumu destekleyecek. Obama'nın memleketi Chicago'daki saha araştırmalarına göre bütçesi az olsa bile sanatla ilişki kuran okullarda öğrencilerin başarı oranları kurmayanlara göre artış gösteriyor.

* Kamusal alanda sanata destek: Obama Amerika'daki sanat ve sanat eğitiminin önemini Başkanlık dönemi boyunca anlatacak. Sanat eğitimimin sadece yüksek beceri gerektiren diğer dallarda ve bilgi ekonomisinde başarıyı artırmakla kalmıyor, diğer alanlarda da test sonuçlarını olumlu etkiliyor.

* Sanat fonlarında artış: Geçen 15 yıl içinde Beyaz Saray'a giren ABD hükümetlerinin ulusal Sanat Fonu'na (National Endowment for the Arts) sundukları destek, 175 milyon dolardan 125 milyon dolara düştü. Obama ve Biden, bu katkının artırılması gerektiğini düşünüyor. Bu desteğin tüm ulus çapında okulları ve ekonomik gelişimi destekleyeceğini düşünüyor.

* Sanatçılara sağlık güvencesi: "Sağlık sigortası sahibi olmak sanatçılar ve yaratıcı çalışmalar içinde bulunan topluluklar için her daim elzem bir sorun olmuştur. Birçok sanatçı bağımsız ya da geleneksel olmayan yollarla çalıştıkları için istihdam bazlı sigorta mümkün olmamış ve bireysel çözüm arayışları da mali açıdan yetersiz kalmıştır. Obama-Biden projesi bütün Amerikalılara kaliteli ve yeterli sağlık hizmeti sağlayacak."

* Sanatçılar için vergi adaleti: Barack Obama, Senatör Patrick Leahy tarafından hayata geçirilen Artistic Museum Partnership önerisini destekliyor. Söz konusu öneriyle eser üretilirken kullanılan malzemenin maliyetinden çok, eserlerin pazar değeri hesaptan düşülecek ve sanatçı daha az ve adil vergi ödeyecek. Bilgi için: www.barackobama. com

Sabah
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 18:30:15
Güncelleme :20 Ocak 2009 Salı 18:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?