18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Kriz film festivallerini teğet geçti

Kriz film festivallerini bu yıl için teğet geçti

İstanbul ve Ankara film festivalleri için geri sayım sürerken iki festival de bu yıl sponsor bulmakta zorlanmadı. Ancak krizin etkisinin derinleşmesi durumunda gelecek yıllar için endişe söz konusu.

Küresel ekonomik kriz tüm dünyada etkisini gösterirken pek çok şirket de bu durumdan nasibini alıyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da dev şirketler zor günler geçiriyor. Türkiye'de henüz yakıcı bir biçimde hissedilmese de kriz en önemli gündem maddelerinden. Birçok şirket, bütçesini yeniden gözden geçiririp, çeşitli kalemlerdeki harcamalarını kısarken, kültür ve sanat alanı da bundan payını alıyor.

Çünkü birçok kültür ve sanat festivali, ancak sponsorlarının sağladığı destekle ayakta kalabiliyor. 12 Mart'ta başlayacak olan Ankara Film Festivali ile 3 Nisan'da kapılarını açacak İstanbul Film Festivali yöneticilerine krizin etkilerini sorduk. Yetkililerin verdiği bilgilere göre en azından bu yıl için önemli bir sorun görünmüyor. Ancak Türkiye'de krizin etkisinin geç görülmeye başladığına dikkat çekilerek gelecek yıllar için sponsor desteğinin azalmasından endişe ediliyor.

Seneye ne olur bilinmez
Toplam bütçesi 1.3 milyon euro olan ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin Direktörü Azize Tan, Türkiye'nin kriz konusunda biraz şanslı olduğunu belirterek "Krizi biraz geç yaşıyoruz. Festival için sponsorluk anlaşmalarımızı yılın başında gerçekleştirdik. Ancak eğer kriz öngörüleri tutarsa gelecek yıl sıkıntı yaşayabiliriz" diyor.

Tan, krizin küresel etkilerinin kendilerini de sıkıntıya düşürdüğünü belirtmeden edemiyor. Özellikle, film üretimindeki düşüş, festival organizasyonu için sıkıntıya neden olmuş. Uluslararası festivallerdeki film marketlerin etkilendiğini aktaran Tan, "Daha az proje var. İnsanlar daha temkinli" diye konuşuyor.

İstanbul Film Festivali sponsorluklarının uzun yıllardır sürdüğünü ve sponsorların bu yıl da krize rağmen fedakârlıkta bulunduğunu belirten Tan, krize rağmen bilet fiyatlarını artırmayacaklarını aktardı. İstanbul Film Festivali'nde hafta içi gündüz seanslarının bilet fiyatları 3.5 TL. Öğrenci biletleri 7, normal bilet ise 10 TL'den satılacak. Bu fiyatlar üç yıldır aynı düzeyde. Tan'ın verdiği bilgiye göre 2001 krizinde festivalin izleyici sayısında kayda değer bir artış yaşanmış. Azize Tan, benzer bir artışı bu yıl da beklediklerini ifade ediyor.

Maliyetleri kıstık
Tabii İKSV de kendince kriz önlemleri almak zorunda kalmış. Bazı kalemleri minimize etmişler. "Ancak içerikten ve kaliteden ödün vermedik" diyen Tan, başka yerlerden destek alarak maliyetleri düşürdüklerini, farklı çözümler ürettiklerini ifade ediyor.

Bir diğer sıkıntı ise yurtdışında birlikte çalıştıkları film şirketleriyle yaşanmış. Yıllardır film alışverişi yaptıkları şirketlerle sıkı pazarlıklar yaptıklarını aktaran Tan, "Şimdi bir filmi kiralamak için kimse 1000 euro istemiyor. Onlardan da anlayış gördük" diyor.
İstanbul Film Festivali'nin ana sponsoru bu yıl da Akbank. Kültür Bakanlığı'nın da maddi destek verdiği festivalin gelirlerinin yüzde 35'i ise bilet gelirlerinden karşılanıyor.
Tan, "Kriz ortamından bunalanlar için farklı bir alternatif oluşturmaya çalıştık. Fiyatları artırmadık. Hep birlikte krizi aşalım" diye bitiriyor sözlerini.

FİRMALAR İSTANBUL DIŞINI DA GÖRMELİ
Ankara Uluslararası Film Festivali Başkanı İnci Demirkol ise kriz nedeniyle bazı sponsorlukları kaybettiklerini ancak yeni sponsor bulmakta güçlük geçmediklerini aktarıyor. Demirkol, Halkbank'ın desteğiyle son yıllardaki en yüksek bütçeyi oluşturduklarını belirterek Ankaralı firmaların kendilerinden desteği esirgemediğini ancak İstanbul merkezli firmalardan destek göremediklerine dikkat çekiyor. "İstanbul'daki firmalardan sponsorluk alamıyoruz. Basın da İstanbul'a odaklı dışarıdaki işlere fazla bakmıyor. Zengin programlar yapıyoruz ancak basında fazla yer almıyor. Bu nedenle sponsor bulmakta zorlanıyoruz" diyen Demirkol, "Ulusal basında yoksanız sponsor bulmanız zor" diye aktarıyor yaşadıkları sıkıntıyı.

Geçen yıldan farklı olarak ulaştırma ve konaklama sponsorlarını kaybettiklerini ancak yeni sponsor bulmakta zorluk çekmediklerini aktaran Demirkol, kendilerine yüzde 50 indirim yapan Dedeman otellerini anmadan edemiyor.
Demirkol, Ankaralı inşaat firmalarının da faaliyet alanları gereği geri dönüşü çok az olmasına rağmen desteklerini esirgemediğinin altını çiziyor.
Sponsorluk görüşmeleri için birkaç ay önce İstanbul'a geldiğini ancak beklediği desteği göremediğini belirten Demirkol, ilginç bir tespitte bulunuyor: "İstanbul'un her yerinde yüzlerce reklam var. O ürünleri ben de kullanıyorum. Ankaralılar da kullanıyor. Bu malları bir tek İstanbullular mı kullanıyor. Ancak firmalar bu tür faaliyetler için ayırdıkları bütçelerinin tamamını İstanbul'a kullanmayı tercih ediyor. Örneğin Afyon Caz Festivali yok oldu."

 

Referans
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 23:35:32
Güncelleme :6 Mart 2009 Cuma 00:15:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?