19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Kültür Elçileri çok dertli

Küçük elçilerin söyleyecekleri var

ÇEKÜL Vakfı'nın Kültür Elçileri Projesi kapsamında 14 kentten 300 'elçi' İstanbul'a bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundu. Teybimizi küçük elçilere uzattık

ÇEKÜL Vakfı’nın iki yıldır yürüttüğü Kültür Elçileri Projesi’nin ikinci yılı tamamlandı. 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ‘İstanbul Buluşmaları’ kapsamında 14 Kentten 300 Kültür Elçisi İstanbul’a gelerek bilgi paylaşımında bulundu. Kendi şehirlerini diğer elçilere tanıtan ve bölgelerine ait ezgileri, halk oyunlarını ve yitirilmekte olan yöresel değerleri çeşitli gösteri ve oyunlarla birlikte aktaran küçük elçiler, son olarak İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yaparak Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmayı da ihmal etmedi. Projenin gönüllü destekçileri Candan Erçetin ve Fatih Türkmenoğlu da Kültür Elçileri’ne eşlik etti. Biz de, ETİ Şirketler Grubu desteğiyle yürütülen proje kapsamında ‘İstanbul Buluşmaları’na katılan 300 Kültür Elçisi’nden birkaçıyla konuştuk.

Zeynep Süslü (Van): Van’da yetişen bir bitki var adı, Süsem Çiçeği Soğanı. Nesli tükenmek üzere. Sadece Doğu Anadolu’da yetişiyor. Biz de yok olmasını engellemek için ekim yapacağız. Bir de İnci Kefali var ve avlanma yasağı olduğu dönemde avlananlar var. Şimdi bu tarihler arasında satıldığını gördüğümüzde hemen ilgili yerlere şikâyet edeceğiz.

Uğur Ufukkörpe (Safranbolu): Safranbolu adetlerini gelenekleri, tarihi zenginlikleri gibi birçok şey öğrendim. Mesela Safranbolu evleri var, onların alt kısmını Safranboluluların, üst kısmını da Rumların yaptığını öğrendim, bir de Safranbolu’daki Bulak Mağarası’nda 8 km. gittikten sonra hava olmadğını ve yüksekliğinin 600 metre olduğunu öğrendim çok şaşırmıştım.

Elif Aydın/İlayda Büşra Kurt (Nevşehir-Avanos): Avanos’un çanak çömlekçiliği meşhurdur ama çanak ustaları giderek azalıyor. Kimse çanak-çömlek yapımına ilgi duymuyor, bununla ilgili olarak ustalarla görüşüp çıraklar yetiştirmeleri sağlanabilir, belki böyle bir şey yaparız.

Şevval Kızılkaya (Bitlis-Ahlat): Biz eğitimlerde Ahlat’ta Selçuklu Mezarlığı’nı gezmiştik. Türkiyenin en büyük mezarlardan biri olduğunu ve Şaideli, Şaidesiz ve Sanduka olmak üzere üç çeşit mezar olduğunu; Şaideli’nin erkekler için, şaidesiz’in kadınlar için sandukaların da kadılar ve din adamları için olduğunu öğrendim. ÇEKÜL’den önce bunları bilmiyordum.

Samet Demir (İzmir-Bergama): Kâğıdın ilk Bergama’da yapıldığını ve Mısır’da üretildiğini öğrendim, çok şaşırmıştım.

Kürşat Turan (Antalya-Alanya): Alanya’da evler öyle bir yapılmış ki birbirinin manzarasını kapatmıyor. Ayrıca daha çok ahşap ve tahtalar arasına beton koyularak yapılmış. Bunun da depreme karşı daha sağlıklı bir yöntem olduğunu öğrendim. Ayrıca, başbakan olmak istiyorum, çünkü dünyanın en büyük sorunu küresel ısınma. Başbakan olunca Türkiye’de kozmetik ürünleri kullanımına sınırlama getirebilirim, bu sorunu çözmek için. (Bu arada arkadaşları Kürşat’a itiraz ederek, ‘Bu sorun bütün dünyayı ilgilendiriyor, sen sadece Türkiye’de uygulayabilirsin, diğer ülkeleri ne yapacaksın?’ dediğindeyse Kürşat, ‘Onu da o zaman düşünürüz’ diyor.)

Kadriye Kaya (Alanya): Alanya’da Dim Barajı var, bu barajın kapağı patladı ve çevresindeki yerleşim bölgeleri sular altında kaldı, şu anda çalışmalar yapılıyor ama zaten o bölge baraj yapımı için uygun değilmiş. Baraj yapılırken birçok ağaç kesilmiş ve o bölgede yaşayan birçok kuş ve yetişen bitki yok olmuş. Eğitimlerde bunu öğrenince çok üzüldüm. Bir de bölgesel şiveler hiç kullanılmadığı için unutuluyor. Tıpkı İngilizce, Almanca vs. kursları gibi şive kursları da açılabilir diye düşünüyorum, belki biz de böyle bir şey yaparız.

Kültür Elçileri Projesi nedir?
Her ilde valilik ve milli eğitim müdürlüğünce, okullardan seçilen 6. sınıf öğrencilerine psikolojik rehberlik ve danışmanlık uzmanları tarafından dört günlük bir eğitim veriliyor. Oyun, sunum, maket, seramik, resim, grup çalışmaları ve alan gezilerini kapsayan bu eğitim programında çocuklar yaşadıkları kentin bütün özelliklerini öğrenmiş oluyor. 7. sınıfa gelen öğrenciler, 6. sınıftan kültür elçileri seçerek, bu çalışmalarda öğrendiklerini diğer çocuklara aktarıyor. Ayrıca, belediyenin düzenlediği kültür etkinliklerinde de görev alıyorlar.

 

 

 


 

Radikal
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 17:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?