26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Kusturica, 'gidiyorum' dedi!

Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica, Altın Portakal Film Festivali'ndeki tepkiler nedeniyle jüri üyeliğinden çekildiğini ve ülkesine döneceğini açıkladı.

MHP Antalya İl Başkanı Adnan Kaya ve bir grup partili ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak belediye binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şenel, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 47. Antalya Film Festivali'ne eski adı Emir olan Nemenja Kusturica'nın jüri üyesi olarak davet edilmesini kınadıklarını söyledi.

Nemenja Kusturica'nın insanlık suçları işleyenlerin yakın dostu olduğunu ve onlara destek verdiğini ifade eden Şenel, şöyle konuştu:

"Bosna Savaşı sırasında kurulan tecavüz evlerinde binlerce Boşnak kadınının ırzına geçilirken, Boşnak kadınlara hitaben 'meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz' diyerek 250 bin insanın hayatına mal olan soykırımın çözümü olarak '500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hırıstiyan olalım, olsun bitsin' önerisini getiren, birçok kereler 'Boşnak bir anne babadan doğdum fakat kendimi kültürel açıdan Sırplara daha yakın hissediyorum' açıklamasını yapmıştır.

Temmuz 1995'de yalnızca iki gün içinde 10 bin Müslüman erkeğin şehit edildiği Srebrenica katliamının kurbanlarını anmak üzere o tarihten beri düzenlenen hiçbir törene katılmamıştır. Buna karşın aşırı milliyetçi Çetnik Sırp milis kuvvetleri komutanı Arkan, yanı sıra da Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nce yargılanırken hapiste ölen Sırbistan Devlet Başkanı Slobdan Miloseviç ile çok yakın dost olmuş, onlara destek vermiştir."

Boşnakların Türkiye'yi çok sevdiğini ve kardeş ülke olarak gördüğünü kaydeden Şenel, iki halk arasında tarihten gelen kardeşlik ve din bağı bulunduğunu anlattı.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 12:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?