16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Lale Oraloğlu toprağa verildi

Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, gazeteci ve senarist Lale Oraloğlu, toprağa verildi.

Oraloğlu için Teşvikiye'deki Hadi Çaman Tiyatrosu'nda düzenlenen törende, kızı Alev Oraloğlu, Galatasaray Lisesi mezunu, eski sporcusu ve Galatasaray futbol takımı taraftarı olan annesinin tabutuna sarı-kırmızı Galatasaray bayrağı örttü.

Törenin sunuculuğunu yapan tiyatro sanatçısı Hadi Çaman, "Saygıdeğer sevgili ablamı, ustamı, mekanımda böyle konuk etmek istemezdim" sözleriyle başladığı konuşmasında, Oraloğlu ailesine ve tüm tiyatro camiasına baş sağlığı diledi.

Alev Oraloğlu da, annesinin çok azimli, gururlu ve kıymetli bir insan olduğunu söyledi. Oraloğlu, "Bana çok güzel bir anne oldu. Çok şanslıyım ki bu zamana kadar onunla yaşadım, öğrettiklerini alabildim. Güle güle anneciğim. Bir gün bir yerlerde buluşacağız" dedi.

Tören, Lale Oraloğlu'nun daha önce seslendirdiği şarkı eşliğinde fotoğraflarının sunulduğu dia gösterisiyle sona erdi.

Törenen ardından sahneden alkışlar eşliğinde alınan Oraloğlu'nun tabutu, Teşvikiye Camii'ne kadar taşındı.

Teşvikiye Camii'nde öğle namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından, Oraloğlu'nun cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Caminin girişine konulan deftere sevenleri Oraloğlu ile ilgili duygularını yazdı.

Törenlere Oraloğlu'nun eski eşi Ali Oraloğlu ile Nejat, Süheyl ve Behzat Uygur, Tekin Akmansoy, Sezen Cumhur Önal, Halit Kıvanç, Toron Karacaoğlu, Suna Keskin, Genco Erkal, Çolpan İlhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, fotomodel Şebnem Sheffer'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.


LALE ORALOĞLU KİMDİR? 

İzmir’de 1924 yılında doğan Lale Oraloğlu, Notre Dame de Sion, Şişli Terakki, Saint Pulcherie, Nişantaşı Ortaokulu ve Alman Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi Bölümü’nden mezun oldu.

Sanatçı, İstanbul Konservatuarı’nın piyano, ardından da şan bölümünde Muhiddin Sadak’ın korosunda 7 sene çalıştı.

Yüksek şan talebelerini operaya hazırlamak amacıyla kurulan tiyatro kurslarına devam eden Oraloğlu, bu kurslarda Muhsin Ertuğrul’un dikkatini çekti ve 1951 yılında açılan Küçük Sahne’de profesyonel olarak çalışmaya başladı.

1951 yılında sinema filmlerinde rol almaya başlayan Oraloğlu, 1960 yılına kadar 35 filmde oynadı. Oraloğlu, 1951-1956 yılları arasında Küçük Sahne’de sergilenen bütün oyunlarda önemli roller üstlendi.

ŞAMPİYON KÜREKÇİ 

Oraloğlu, lise yıllarında başarılı sporcu kimliğiyle de öne çıktı. 1950 yılında Galatasaray Kız Kürek Takımı’na giren Oraloğlu, kürek kaptanlığı ve kürek idareciliğini üstlendi.

En yakın arkadaşlarından yeni bir kürek takımı oluşturan Oraloğlu, 1951-57 yılları arasında düzenlenen şampiyonalarda, takımıyla birlikte çeşitli dereceler aldı.

Yurt içinde çeşitli film festivallerinde En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo Yazarı ödülleri de alan Oraloğlu, bazı filmlere yönetmenlik ve yapımcılık yapmasının yanı sıra ‘Kızım’ adlı bir roman da yazdı.

Bir süre gazetecilik de yapan ve 1950’li yıllarda Galatasaray Spor Dergisi’ni yayınlayan Oraloğlu, İstanbul Ekspres ve Yeni Sabah gazetelerinde de çalıştı.

Oraloğlu’nun rol aldığı sinema filmleri arasında ‘Yavuz Sultan Selim Ağlıyor’, ‘Uçuruma Giden Kadın’, ‘Ayşecik’, ‘Kırık Çanaklar’, ‘Kısık Ateşte 15 Dakika’, tiyatro oyunları arasında ‘Uyuyan Prens’, ‘Hamlet’, ‘Misafir’, ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ yer alıyor.


aa
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 11:10:34
Güncelleme :17 Ocak 2007 Çarşamba 15:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?