20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Mağara resimleri 20 bin yıllık

Bilim adamları, ilk insanlar tarafından mağara duvarlarına çizilen tarihöncesi resimlerin yüzlerce farklı nesilden sanatçının eseri olduğunu ve bunların tamamlanmasının 20 bin yıl kadar sürdüğünü belirledi. Başka bir deyişle, arkeologların şimdiye kadar bir sanatçının tek bir seansta yaptığını zannettiği resimlerin farklı nesilden sanatçılar tarafından orijinal haline şekil ve renk olarak ilaveler yapılarak sürekli geliştirilip yenilendiği anlaşıldı.

Yeni yöntem sayesinde


Şimdiye kadar mağara resimleri ve oymaların ilk olarak ne zaman yapıldığı tam olarak kestirilemiyordu.
Geliştirilen yeni bir teknik sayesinde araştırmacılar ilk kez bu sanat eserlerinin binlerce yıllık bir süreçte yaratıldığını ortaya koydu. Uzmanlar bu tekniği kullanarak Avrupa’ya 40 bin yıl önce gelen ilk modern insanın kültürel gelişimi hakkında çok değerli ipuçları elde etmeyi umuyorlar.
Avrupa’da keşfedilen yüzlerce mağarada bulunan bizon resimleri, av sahnesi tasvirleri gibi resimlerin 40 bin yıl önce yapıldığı düşünülüyordu. Eski eserlerin yaşını bulmak için kullanılan geleneksel yöntem boyalarda bulunan odun kömürü analizine dayanıyordu. Ancak bu yöntem resimlerin yapıldığı tarihi değil, odun kömürünün ne zaman üretildiğini gösteriyordu.

Odun kömürü meselesi


Duvarlarında resim bulunan mağaraların zemininde sık sık odun kömürü artıklarına rastlanıyordu. Bu durumda resmi yapan sanatçının odun kömürünü kendisinin mi, yaptığı yoksa daha önce yapılan kömürü mü kullandığı bilinemiyordu.
Araştırmacılar “uranyum serisi” adı verilen yeni teknikle İspanya’daki Altamira Mağarası’nda bulunan “Sistine Chapel of the Palaelothic” adlı resimlerin daha önce sanıldığı gibi 14 bin yıllık değil, 35 bin yıllık olduğunu belirledi.
Bristol Üniversitesi’nden arkeoloji uzmanı Dr. Alistair Pike, “Bu resimlerin bir hamlede değil 20 bin yılda tamamlandığını saptadık” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 14:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?