29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Malıköy İstasyonu müze oldu

Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Demiryolları (TCDD) işbirliğiyle, Sakarya Meydan Muharebesi ve ardından gelen Büyük Taarruz’da büyük katkısı olan ama zamanla unutulan kişi, mekán ve araçlar genç nesiller için gün ışığına çıkarılıyor.

Proje kapsamında, Sakarya Meydan Muharebesi’nde kullanılan Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk 2 uçağı tamir ettirildi. Kazandığı parayla aldığı bu iki uçağı, deniz yoluyla İtalya’dan kaçak şekilde Türkiye’ye getiren Erzurumlu işadamı Nafiz Bey ile pilot Binbaşı Fazıl Bey, büstleriyle ölümsüzleştirildi.

Ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi’nde, savaşın bütün yükünü üstlenen, cephelere asker, top, savaş malzemesi, erzak, hayvan sevk eden Polatlı’daki Malıköy Tren İstasyonu da, harabe halinden kurtarılarak müze haline getirildi.

O dönem kullanılan 1861 yapımı özel tren de tamir ettirilip, özel bir ray üzerine yerleştirildi. İstasyonunun restorasyon çalışmalarında kontrolü Genelkurmay Başkanlığı Sanat Danışmanı Mehmet Özel yaptı.

Açılışa Büyükanıt katılacak

MALIKÖY İstasyonu Müzesi’nin ziyarete açılması nedeniyle yarın bir tören düzenlenecek. Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı kuvvet komutanları katılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ise önceden planlı programı gereği açılışa katılamayacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 10:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?