28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Mardin bienali için prelüd

Mardin'de açılan 'Davetinizi Aldım, Teşekkürler' adlı güncel sanat sergisi Mehmet Güleryüz'den Hüseyin Çağlayan ve Ursula Mayer'e pek çok sanatçıyı ağırlıyor. Sergi, 2010'daki Mardin Bienali için bir hazırlık

Tarihsel ve arkeolojik zenginliğiyle tanınan Mardin’de geçen hafta sonu, 24 Ekim günü bir güncel sanat sergisi açıldı. 30 Kasım’a kadar sürecek ‘Davetinizi Aldım, Teşekkürler’ adlı serginin açılışında Mardin Valisi Hasan Duruer, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldılar.

Konuşmalarda serginin, 2010’unun Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan Mardin Bienali’nin tanıtım etkinliği olduğu anlatıldı. ‘Mardin Güncel’ adıyla gerçekleştirilecek bienalde yerel, ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımı hedefleniyor.

Tabii ki hedef Mardin’in güncel sanat etkinlikleri için yeni bir adres olması. Bienale ev sahipliği yapması planlanan mekânlar, Kasımiye Medresesi, PTT Binası, Dara Harabeleri, Cumhuriyet Meydanı ve Deyrülzafaran Manastırı. Vali ve Devlet Bakanı’ndan sonra serginin küratör ekibinde de yer alan Prof. Dr. Ferhat Özgür söz aldı ve sanatçıları tanıttı. ‘Davetinizi Aldım, Teşekkürler’ sergisinin ismini ve konseptini Döne Otyam’la birlikte oluşturduklarına değinen Özgür, sanatçılara konsept sınırlaması getirmek istemedikleri için resmi yazışma dilinde de sıkça geçen bu girişi isim olarak seçtiklerini ve katılımcı sanatçıların bu davete aynı cümleyle cevap verdiklerini söyledi. Sanatçılar adına da Mehmet Güleryüz söz aldı ve sergiden memnuniyetini belirtti.

Mekân farkı
Video, fotoğraf, resim, heykel ve enstalasyonlardan oluşan sergi, restorasyonu yakınlarda tamamlanan mekânda çok farklı ir etki yaratıyor. Sergiye Erdağ Aksel İstanbul’da da görme fırsatı bulduğumuz ‘Bayrak’ isimli yapıtıyla katıldı. Hüseyin Çağlayan’ın ‘The Absent Presence Portrait I-II’ isimli fotoğraf projesi devasa ölçüleriyle Medrese avlusunu dolduruyordu. Twin Gabriel grubunun ‘Prosoche’, Oliver Musovik’in ‘Driving’, Ferhat Özgür’ün ‘Azizler’ ve Gani Llalloshi’nin ‘21 Euro’ projesinin dev baskıları sergide yer alan fotoğraf projeleriydi. Kezban Arca Batıbeki’nin insanın televizyonla kurduğu ilişki çerçevesinde yaşadığı gönüllü mahkûmiyete değinen video projesi ‘Nereye Kadar’, Ursula Mayer’in İstanbul Modern’de Verbund Kolleksiyonu’ndan seçmeler ‘Suyun Bir Arada Tuttuğu’ sergisinden hatırladığım ‘Interior’ isimli videosu, Adrian Paci’nin ‘çalıştır’, Goran Skofic’in ‘Corpus’isimli projesi, sergide yer alan video projeleriydi. Sergiye Burak Bedenlier insanoğlundaki çalma dürtüsünü gün yüzüne çıkardığı ‘Hırsız’ adlı enstalasyonuyla, Ahmet Müderrisoğlu ‘Takıntı’ ve ‘Kurtlar’ isimli projeleriyle katıldılar.

Kaşıntı adlı heykel
Özgür Önürme’nin ‘Gökkubbe’ enstalasyonu, Serkan Demir’in vantilatör ve mavi satenlerle avlu girişini işaretlediği projesi ve Mehmet Güleryüz’ün ‘Bilerek’ isimli devasa büyüklükteki iki resminin yanı sıra ‘Kaşıntı’ adını taşıyan heykeli, sergide yer alan diğer yapıtlardı.

Açılışın ardından görüştüğümüz Döne Otyam, GAP İdaresi Başkanlığı’nın, Mardin Valiliği’nin, SineMardin proje ekibinin ve bölge derneklerinin çabalarıyla bu serginin hayata geçirildiğine değindi ve “onların desteği olmadan bu projenin altından kalkamazdık” dedi. Bölgede özellikle video ve sinema alanında çok önemli projelerin gerçekleştiğine değinen Otyam, şehirde inanılmaz bir sanatçı potansiyeli olduğunu, bölge halkının adeta genlerinde bu yeteneği taşıdığını söyledi. 2010 Haziran’ında gerçekleştirmeyi planladıkları ‘Mardin Güncel’ bienalinin zorlu ve hummalı bir çalışma süreci gerektirdiğini dile getiren Otyam, işin sponsorluk ayağının projenin olmazsa olmazları arasında yer aldığını, bu bağlamda büyük firmaların desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Müge Avşar - Radikal
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2009 Perşembe 18:55:38
Güncelleme :29 Ekim 2009 Perşembe 18:59:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?