16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

'Memleket İsterim'

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres  Meclis'te ayakta alkışlandı, Tarancı'dan şiir okudu...


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurul Salonu'na girişinde bütün milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.


Genel Kurul'a Peres, Gül, Toptan ve Abbas yan yana girdiler ve Cumhurbaşkanı Gül için ayrılan bölüme geçtiler. Genel Kurul Salonu'na girişte Abbas'ın ayağı takıldı.

Toptan ve kavaslar, sendeleyen Abbas'ın düşmesine son anda engel oldu.

Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, yaptığı kısa konuşmada, “İki ülkenin devlet başkanını, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Abbas'ı Meclis'te görmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.


Peres konuşması sırasında Cahit Sıtkı Tarancı'dan şu şiiri okudu:


Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.


Memleket isterim

Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.


Memleket isterim

Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.


Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikayet ölümden olsun.



Peres ve Abbas'ı izleyenler arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve yabancı misyon şefleri de hazır bulundu.

CAHİT SITKI TARANCI

4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakir'da Camiikebir mahallesinde dogdu, 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana (Avusturya)'da öldü. Asil adi "Hüseyin Cahit" tir.Ilkokulu Diyarbakir'da okudu. Istanbul'a Saint Joseph Lisesi'nde basladigi ortaögrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladi (1931). Sonra Istanbul'da Mülkiye Mektebi'nde (1931-1935) ve Yüksek Ticaret Okulu'nda okudu. Yüksek ögrenimini tamamlamak için Paris'te Sciences Politiques'te sürdürdü (1938-1940). Ögrenimi sirasinda Paris Radyosu'nda Türkçe yayinlar spikerligi yapti. Savas sirasinda kentin isgal edilmesi üzerine yurda döndü. 1944 yilindan baslayarak Ankara'da Anadolu Ajansi, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalisma Bakanligi'nda çevirmen olarak çalisti. 1954 yilinda felç geçirdi, sagitimi için götürüldügü Viyana'da yasami son buldu. Mezari Ankara'dadir. Hece ölçüsünün olanaklarini genisletti; içtenlik, yalinlik ve akici bir söyleyisin egemen oldugu; ask, doga sevgisi, geçmis,ölüm, özlem, yalnizlik, yasama sevinci gibi izleklerin islendigi siirlerinde sairanelikten ve siirsellikten vazgeçmedi. Fransiz sairlerinden, özellikle Baudelaire ve Verlaine'den etkilenmistir.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 18:28:31
Güncelleme :13 Kasım 2007 Salı 18:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?