22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Mesnevi 15 dile çevrildi

Mevlana'nın Ünlü Eseri Mesnevi'nin 15 Dilde Tercümesinin yapıldığı 8'inin ise Ciltler Halinde Basıldığı Bildirildi. 

Mesnevi'nin Yunanca, Felemenkçe, Rusça, Tacikce, Çince, Hintçe, Azeri Türkçesi, Malayca Ve Korece Tercümelerinin hazırlandığı Öğrenildi

Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin 15 dilde tercümesinin yapıldığı 8'inin ise ciltler halinde basıldığı bildirildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak 2007 Mevlana Yılı'na yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

Yurt içi ve dışında çok sayıda etkinliğe imza attıklarını vurgulayan Akyürek, yıla yönelik en önemli projelerinin arasında Mesnevi'nin 20'den fazla dilde tercümesinin yapılması olduğunu bildirdi.

Bu kapsamda Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve ABD gibi birçok ülkede alanında uzman bilim adamlarıyla anlaştıklarını ve Mesnevi'nin bugüne kadar 15 dilde tercümesinin yapıldığını anlatan Akyürek, şunları kaydetti: 

''Bunlardan Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Farsça, Arapça ve Urduca Mesnevi'nin basımı tamamlandı. Hatta bunların önemli bölümü yurt dışına kültür ve dış işleriyle ilgili bakanlık ve birimlere gönderildi. Mesnevi'nin Boşnakça, Japonca, İspanyolca, Arnavutça, Türkmence, İsveççe ve Kazakça tercümeleri tamamlandı. Bunlar da baskıya girdi. Yakında bu dillerdeki Mesnevi'nin de ilgili yerlere dağıtımına başlayacağız.''

Bunların dışında Yunanca, Felemenkçe, Rusça, Tacikçe, Çince, Hintçe, Azeri Türkçesi, Malayca (Endonezya ve Malezya için) ve Korece tercümelerinin sürdüğünü vurgulayan Akyürek, bunlardan bazılarında son aşamaya gelindiğini, bazılarına da yeni başlandığını söyledi.

Çok talep gören İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Fransızca Mesnevi'nin baskısının aralıklarla yapıldığını belirten Akyürek, ''Dış İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığından sürekli yabancı dillerde Mesnevi talebi geliyor. Türkiye'ye gelen bir yabancıya özellikle Mevlana Yılı'nda en güzel hediye Mesnevi oluyor.

Biz de belediye olarak yurt dışı programlarında yabancı dilde Mesnevi veriyoruz'' dedi.

Akyürek, 2007 Mevlana Yılı'nda 20'den fazla dilde Mesnevi çalışmasını 17 Aralıka kadar tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


aa
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 12:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?