18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Moskova'da törenle anıldı

Nazım, mezarı başında anıldı

Ünlü şair Nazım Hikmet Ran, ölümünün 46’ıncı yıldönümünde Moskova'daki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Moskova Türk Kadınlar Organizasyonu'nun teşebbüsüyle Novodeviçye Mezarlığı’nda bu sabah düzenlenen anma törenine, Sunay Akın ve Akgün Akova gibi şairlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda Nazım hayranı katıldı.

Uzun yıllar aradan sonra Nazım'ın anma törenine katılan ilk büyükelçi olan Türkiye'nin yeni Moskova büyükelçisi Halil Akıncı törende yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak, hem devletimizin, hem de Türk halkının kendisini yaşarken de ölümünün ardından da takdir ettiğini vurgulamak için buradayım. 1930’lu yıllarda serbestçe yazabilen hatta bazı şiirleri hukuk kitaplarına girebilen Nazım Hikmet, 50’li yıllarda yasak şair haline gelmiştir. Eserlerinin bir türlü yok edilemediği, öldürülemediği nice şairlerimizden biridir. Nazım Hikmet için hep komünist bir şairdir derler.Elbette Nazım Hikmet’in bir ideali vardır. Ancak Nazım Hikmet, hiçbir ideolojiye sığmayacak kadar derin ve geniş düşünceli bir şairdi. Eserlerini eskiden beri okuyorum. Kendisinin vatansever bir insan olduğundan hiç bir kuşkum yok" şeklinde konuştu.

Nazım Hikmet’i anma töreninde bulunan yazar Sunay Akın ise, “Bir camı kırıp, onun parçalarından uçak yapacak kadar büyük bir hayal gücü olan o çocuk, elbette ki Türkçe’ye birbirinden güzel, en güzel şiirleri armağan edecekti” diyerek Nazım’ın bir şiirini okudu.

Törende Türk çocuklar da Nazım şiirleri okurken, her sene Moskova'da Nazım'ı anma etkinliklerinin düzenlenmesine büyük katkı sağlayan RUTAM (Rus Türk Araştırmalar Merkezi) Başkanı Hakan Aksay, İHA'ya yaptığı açıklamada, “Moskova’da Nazım’ı anmak, özellikle ölüm yıldönümü olan 3 Haziran’da anmak bir gelenek. Buradaki Moskovalı Türkler açısından önemli bir gelenek. Ve ölümü üzerinden 46 yıl geçse bile şairine sahip çıkmak, Nazım’ı mezar başında anmak, onun için bir gece hazırlayıp hep birlikte anmak, Moskova topluğu için Türkler açısından Nazım’ı seven Ruslar açısından onu tanıyanlar açısından çok önemli gelişmeler. Bence Nazım’a bu kadar yıl sonra sahip çıkmak ve Moskova’da bu etkinlikleri yapmak bir anlamda Moskova’da ev sahibi olmak anlamına geliyor.Böyle Türkler var, onlarca insan, bazen yüzlerce insan, bir araya geliyor ve Nazım’ı anıyor bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bu arada Moskova Yazarlar Evi'nde de bu akşam "Moskova'da Nazım Manzaraları" adlı bir söyleşi düzenleneceği bildirildi.






 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 15:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?