18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

’Mösyö Flaubert benim’

Pamuk’tan tarihi ironi: ’Mösyö Flaubert benim’

Nobel Ödüllü Orhan Pamuk’a Fransa’da ’fahri onursal doktora’ unvanı veriliyor. Pamuk törende, "Mösyö Flaubert benim" başlıklı bir konuşma yapacak. ’Madam Bovary’nin yazarı Gustave Flaubert, "Madam Bovary kim"sorusunu, "Madam Bovary benim" diye cevaplandırmıştı.

NOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk, bugün Fransa’da Rouen Üniversitesi’nden ’fahri onursal doktora’ unvanı alacak. Rouen Akademisi Rektörü Jean-Jacques Pollet’in de hazır bulunacağı törenden önce bir de konferans düzenlenecek. Konferansta yazar Timor Muhidine, genel olarak Orhan Pamuk’un romanlarını, Xavier Crest, "Pamuk’un eserlerinde sanatın rolü"nü, Gilles Authier ise "Tercüman gözüyle Pamuk kitaplarında diyaloglar"ı anlatacak.

Ardından Orhan Pamuk’un da katılacağı bir yuvarlak masa toplantısı yapılacak. Toplantıda Sophie Basch, ’Orta Avrupa’nın Devamı İstanbul’, Lucy McNeece, ’Kültürlerin Çatışması’, Sarga Moussa, ’İstanbul: Nerval, Flaubert, Gautier’ başlıklı birer konuşma yapacak. Názım Hikmet şiirleri seslendirilecek ve Orhan Pamuk, ’Mösyö Flaubert benim’ başlıklı bir konuşma yapacak. Hatırlanacağı gibi, dünya edebiyatının en ünlü romanlarından Madam Bovary’in yazarı Gustave Flaubert, "Madam Bovary kim?" sorusunu, "Madam Bovary benim" diye cevaplandırmıştı.

Konferanstan sonra Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Cafer Özkul, Orhan Pamuk’a ’Fahri Onursal Doktor’ nişanı takacak. Prof. Özkul, "Benim Türk olmam, Orhan Pamuk’la ilişki kurmamı kolaylaştırdı. Kendisiyle on ay yazıştık ve sonunda Rouen’a getirmeyi başardık" dedi.


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 02:37:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?