18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Müzik tarihinde uzun bir yolculuk

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, tarafından düzenlenen 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festival’in bu yılki seçkin konukları ile barok dönemden başlayacak müzik yolculuğu, Rus ve Alman Romantikleri ile renklenerek, 20. yüzyıla uzanacak. Kemancı Joshua Bell mezzosoprano Anne Sofie von Otter bu yılki festivalin en çok ilgi görmesi beklenen konuklarından.


AÇILIŞ KONSERİ BORUSAN FİLARMONİ’DEN

33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin açılışı Aya İrini Müzesi’nde 6 Haziran Pazartesi günü gerçekleşecek. Festivalin açılış konserini 2003 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın sürekli orkestrası olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası veriyor.

Açılış konseri öncesindeki törende Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” de verilecek. Festival’in “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” opera dünyasının La Diva Turca”sı Devlet Sanatçısı Leyla Gencer’e sunulacak.

DORUKTA BİR GECE : Bu yıl festival, arya ve lied sevenler için de bir ayrıcalık yapıyor. Kraliçe Elizabeth Yarışması’nda dereceye giren sanatçıları “Ödüllü Sesler” adlı konser dizisinde, başlangıcından bu yana Siemens Opera Yarışması’nda ödül alan sanatçıları ise “Dorukta Bir Gece” adlı konserle yeniden sahneye davet ediyor.

RUS ROMANTİZMİ: 13 Haziran’da Aya İrini’de gerçekleşecek olan konserde Emil Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası keman virtüözü Vadim Repin’e eşlik edecek. Repin, Tchaikovsky’nin Op. 35, Re majör Keman Konçertosu’nu çalarken, şefliğinin yanı sıra kontrbas çalan ve kompozisyonları bulunan Emil Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası, konserin ikinci yarısında Rachmaninov’un Op. 27, Mi minör 2. Senfoni’sini seslendirecek.

KİROV OPERA ORKESTRASI: Tarihi boyunca Rusya’da pek çok başyapıtın ilk seslendirilişini gerçekleştiren Rusya’nın en eski orkestrası Mariinsky Tiyatrosu-Kirov Opera Orkestrası Valery Gergiev yönetiminde 14 Haziran’da müzikseverlerle buluşuyor. Konser programında Çaykovski’nin Patetik senfonisi ileŞostakoviç’in 10. Senfoni’si yer alıyor.

DORUKTA BİR GECE: 15 Haziran’da Aya İrini’de gerçekleşecek olan bu özel gecede Siemens Opera Yarışması’nda ödül kazanan genç Türk solistler sahne alacak.

BİR YAZ GECESİ RÜYASI: Müzikseverlerin ve müzik araştırmacılarının yakından takip ettiği “dönem çalgıları toplulukları” arasında ilk ve en başarılısı olma özelliğini taşıyan Academy of Ancient Music Orchestra ve Korosu, şefleri Christopher Hogwood yönetiminde festivale konuk oluyor. Konser, 22 Haziran’da Aya İrini’de.

DREAM OF ORIENT: Sevilen dönem müziği topluluğu Concerto Köln ile Avrupa, İslam kültürleri ve Musevilerin müzikleri arasındaki yakınlığa dikkat çeken Sarband topluluğu, “Doğu” temalı bir konser programı ile Müzik Festivali’nde…

DÖRT MEVSİM: “Yaşayan en büyük Amerikalı kemancı” olarak tanınan ve kendine has yorumu ile başta genç kemancılar olmak üzere tüm müzik severlerin yakından takip ettiği Joshua Bell, 17 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde.

MOSKOVA VİRTÜÖZLERİ: 1979’dan günümüze oda toplulukları arasındaki önemini koruyan Moskova Virtüözleri, kurucuları dünyaca ünlü kemancı Vladimir Spivakov yönetiminde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası sponsorluğunda Festival’e katılıyor.

BİR DÜNYA PRÖMİYERİ: 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali klasik müzik severleri bir dünya prömiyerine davet ediyor.
İstanbul Modern Müzik Topluluğu, solist kemancı Cihat Aşkın’a, ünlü Türk besteci Kâmran İnce’nin yapıtlarında eşlik edecek.

ZAFER VE ZULÜM: Barok dönem opera, oratoryo ve koral performansları konusunda uzmanlaşmış bir topluluk olan Il Complesso Barocco, Alan Curtis yönetiminde, solistler soprano Cyrille Gerstenhaber ve mezzo-soprano Maite Beaumont’a eşlik edecek.

STALİN’İN GÖLGESİNDE MİZAH VE MİSTİSİZM: Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası’nın, solist piyanist Nikolai Demidenko’ya eşlik edeceği konser programında Alfred Schnittke, Wolfgang Amadeus Mozart, Arvo Pärt ve Dmitri Şostakoviç’in eserleri yer alıyor.

HARMONIC BRASS: Bugün Avrupa’nın en önemli nefesli çalgılar topluluklarından biri olarak kabul edilen Harmonic Brass, kendilerine has yorumları ile Bulgar Kilisesi’nin etkileyici atmosferinde Händel, Bach, Jan Koetsier, Eric Satie, Bastian Pusch, Georges Bizet ve Maurice Ravel’in yapıtlarını seslendirecek.

BİR YÜREĞİN DÜŞLERİ: 1994 yılında kurulan ve “bugüne kadar duyulmuş en canlı ve tutkulu viyol yorumcuları” olarak tanımlanan Phantasm, “Bir Yüreğin Düşleri; Byrd, Purcell ve Gibbons Şarkıları” başlıklı programları ile festival izleyicisiyle buluşacak.

VERSAILLES SARAYI MÜZİKLERİ: Yıldız Sarayı Tiyatrosu festivalde bu yıl Fransız Saray müziklerine ev sahipliği yapacak. Konserde gitarist Cem Duruöz, gambacı John Dornenburg ve klavsenci Yuko Tanaka bizleri, Marin Marais, François Couperin, Jean de Sainte Colombe ve Antoine Forqueray’dan seçtikleri eserleri ile 17. yüzyıl Fransa’sına davet ediyorlar.

BACH SERÜVENİ: Pek çoklarına göre gelmiş geçmiş en büyük müzik dehası Johann Sebastian Bach’ın yapıtlarından bir seçki ve aynı zamanda ondan ilham alan Mozart, Wagner ve Debussy’nin ona ithaf ettikleri besteleri duyabileceğiniz bir dinleti… Konserde viyolonselci Raphael Wallfisch ile klavsenci John Butt’ın yorumları ve tiyatro sanatçısı Şahika Tekand’ın Bach’ın mektuplarından okuyacağı bölümler izleyicileri Bach’ın yaşamında bir yolculuğa çıkaracak.

BELCEA DÖRTLÜSÜ: Dünya çapında verdikleri resitaller ve ödüllü kayıtları ile ünlenen Belcea Dörtlüsü, Ludwig Van Beethoven’ın Op. 18, 2 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Igor Stravinsky’nin Yaylı Çalgılar Dörtlüsü için Üç parçası ve son olarak Robert Schumann’ın 3. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü seslendirecek.

ENGLISH CONCERT: Önce İngiltere’de sonra tüm dünyada üne kavuşan başarılı dönem müziği topluluklarından English Concert, fortepiyano’da ödüllü sanatçı Richard Egarr’a eşlik edecek. Koçbank sponsorluğunda gerçekleşen gecede Egarr, W. A. Mozart’ın KV 415 Do majör Piyano Konçertosu’nu, Solo Piyano için La majör ve Re majör Rondolarını ve KV 414 La Majör Piyano Konçertosu’nu yorumlayacak.

KLASİK MÜZİKTE FOLKLORİK ESİNTİLER: Festivalin değişik konserlerinden biri de genç piyanist Emir Gamsızoğlu, klarnet sanatçısı Chen Halevi ve başarılı genç kemancı Marina Chiche’nin İstanbul’un en hoş gösteri mekânlarından biri olan Ses Tiyatrosu’nda verecekleri konser olacak. Konser klasik müzik tarihinin folkorik temalı yapıtlarını kapsıyor.

TAKE EIGHT: Festival izleyicilerinin yakından tanıdığı bir topluluk olan Ametist Klarnet Beşlisi, bu defa tanınmış genç Türk solistlerle birlikte bir performans gerçekleştirecek.

TUŞLARDA BİR ORKESTRA: 19. yüzyıl Romantik müziğine ve özellikle Liszt’in günışığına çıkmamış piyano eserlerine olan yakınlığı ile bu konuda çok değerli araştırmaların yapılmasına aracı olmuş piyanist Kenneth Hamilton, resitalinde, değerli düzenlemeleri seslendirecek. Busoni’nin düzenlemesi ile Bach’ın Keman için Re Minör Partita’sından Re minör Şakon, Liszt’in düzenlemesi ile Gounod’nun Faust’undan Vals ve Mendelssohn’un Düğün Marşı, Rachmaninov’un düzenlemesi ile Tchaikovsky’nin Ninni’si sanatçının programındaki eserlerden bazıları.

SIRADIŞI BİR DİVA: 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin heyecanla beklenen yıldızlarından biri de şüphesiz mezzosoprano Anne Sofie von Otter. Sahnedeki zerafeti ve sıcak tavırlarıyla dinleyicilerini büyüleyen İsveç asıllı von Otter, dünyanın önde gelen orkestraları ve en büyük şefleriyle çalıştı.

Sanatçı festivale 1980’den beri birlikte çalıştığı piyanist Bengt Forsberg ile konuk oluyor. Dünyanın birçok ülkesinde baroktan çağdaş müziğe uzanan geniş bir repertuarı seslendirerek, eleştirmen ve müzikseverlerin gözünde hayranlık kazanan ikili, 19. ve 20. yüzyıl dönem müziklerinden seçtikleri resital programında Lars-Erik Larsson, Jean Sibelius, Emmanuel Chabrier, Franz Schubert, Gustav Mahler, Kurt Weill ve Howard Ferguson’un yapıtları dikkat çekiyor.

SITKOVETSKY ve GILILOV: Kemancı Dmitry Sitkovetsky ve piyanist Pavel Gililov; Festival’in konuğu oluyor. Maurizio Pollini ve Martha Argerich’ten sonra en başarılı Chopin yorumcusu olarak ödül kazanan piyanist Gililov, başarılı bir kemancı olmanın yanı sıra orkestra şefliği ve festival yönetmenliği de yapan Sitkovetsky ile vereceği resitalde Kara Karayev, Igor Stravinsky, Arvo Pärt ve Sergei Prokofiev’in yapıtlarını seslendirecek.

ÖDÜLLÜ SESLER: 2004 yılından itibaren dünyanın en saygın yarışmalarından biri olan Kraliçe Elisabeth Yarışması’nda dereceye giren sanatçılara Festival’de yer vermek amacıyla yarışmayı düzenleyen Kraliçe Elisabeth Vakfı’yla bir anlaşmaya varan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, 2004’te gerçekleştirilen şan yarışmasında dereceye giren sanatçıları üç konserde izleme fırsatı bulacağız.

BACH’TAN 48 PRELÜD VE FÜG: İki başarılı genç Türk piyanist Emre Elivar ve Özgür Aydın müzik tarihinin başyapıtlarından biri sayılan ve J. S. Bach’ın oğulları ve öğrencilerini eğitmek için yazdığı “İyi Düzenlenmiş Klave” adlı yapıtında bir arada.

METAFOR: Bir Kudsi Erguner projesi olan “Metafor”, farklı sanat disiplinlerini ve alanının önde gelen sanatçılarını bir araya getiriyor. Osmanlı ve tasavvuf müziğini duyurarak uluslararası bir ün kazanan, world music akımının öncülerinden, proje ve kayıtlarıyla dünyaca tanınan Kudsi Erguner’in, hazırladığı müzikler üzerine modern dansın öncülerinden Carolyn Carlson ve Maurice Bejart’ın gerçekleştirdiği koreografiler Avrupa’nın birçok kentinde sahnelendi. “Metafor” projesi için yeniden bir araya gelen sanatçılar, Erguner’in Mevlana’nın şiirlerinden esinlenerek bestelediği müziğe Carlson’ın koreografisini ekliyor. “Metafor”a ünlü hattat Hassan Massoudy de doğaçlama kaligrafi çalışmasıyla katkıda bulunacak.

OSMANLI VE AVRUPA SARAYLARINDA MÜZİK: Festival izleyicilerinin önceki yıllardan da hatırlayacağı Bezmârâ Topluluğu, kavramsal çerçevesini soprano ve müzikolog Çimen Seymen’in hazırladığı ve Jean Gaillard yönetimindeki Suonare e Cantare topluluğunun da yer aldığı oldukça özgün bir geleneksel müzik konserine imza atıyor. Paris Milli Kütüphanesi’ndeki yayımlanmamış elyazması yapıtlardan derlenen programda 17. yüzyıl bestecileri Ali Ufkî Bey, Tarquinio Merula, Vincenzo Calestani, Kapsberger, Stefano Landi ve daha birçok bestecinin yapıtları bu konserde izleyiciyle buluşacak.

MONTE CARLO BALESİ: “KÜLKEDİSİ”: Kökleri ünlü emprezaryo Sergei Diaghilev’in kurduğu Ballet Russes’a uzanan Monte Carlo Balesi, 1 Temmuz gecesi Akbank sponsorluğunda İstanbullu baleseverler için müziği Sergei Prokofiev’e, koreografisi Jean-Christophe Maillot’ya ait olan “Külkedisi” balesini sahneleyecek. 45 dansçıdan oluşan Monte Carlo Balesi’nin İstanbul temsilinde “Külkedisi” grubun baş dansçısı Bernice Coppieters. Bernice Coppieters, Monte Carlo Balesi’nin daha önce sergilediği Romeo ve Jüliet balesindeki Jüliet rolüyle dünya dans çevrelerinin sayılı dansçıları arasına girmişti.

FESTİVAL MEKANLARI

İzleyicilerini kentin beş değişik köşesindeki mekânlarda ağırlayacak olan 33.Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ne bu yıl Aya İrini Müzesi, Darphane-i Âmire Binaları, Bulgar Kilisesi, Atatürk Kültür Merkezi, Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu ve Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Salonu ev sahipliği yapacak.

BİLET SATIŞI

33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin biletleri 21 Mayıs Cumartesi gününden itibaren Biletix satış noktaları, www.biletix.com ve Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00) aracılığıyla ve Atatürk Kültür Merkezi gişesinden satışa sunulacak.

İKSD (İstanbul Kültür Sanat Dostları) üyelerinin öncelikli bilet rezervasyon ve satışları 14-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Lale Kartı sahipleri festival biletlerinde tüm fiyat kategorilerinde %20-25 oranındaki “özel İKSD Lale Kartı indirimi”nden yararlanabilecekler. Biletlerini öncelikli dönemde almayan Lale üyeleri, 21 Mayıs 2005 tarihinden sonraki dönemde de, Biletix hizmet bedeli ödeyerek, özel ID Lale Kartı indiriminden faydalanmaya devam edecekler.

Biletix satış noktalarında ve AKM’deki Ana Gişeden yapılan bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak.

2 Haziran Perşembe gününden itibaren her gün saat 10.00–17.00 arası, 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin ana konser mekânlarından biri olan Aya İrini Müzesi gişesinden de bilet satışı yapılacak. Ayrıca Festival başladıktan sonra konser günleri gösteri mekânlarında da konser başlayana kadar bilet satışına devam edilecek.

BİLET FİYATLARI

33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları, 10.-YTL ile 150.-YTL arasında değişiyor.

Festival Kitapçığı 21 Mayıs Cumartesi gününden itibaren AKM gişesi ve İKSV binasından (İstiklal Caddesi No: 146, Beyoğlu) temin edilebilir. Ayrıca 2 Haziran’dan sonra Aya İrini Müzesi gişesinden de Festival kitapçığı temin edilebilecek.

Programlar ilgili ayrıntılı bilgi için www.iksv.org/muzik


(Hürriyetim)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2005 Perşembe 22:10:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?