29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Müzikle dolu 60 yıl

Müzik hayatında 60 yılı geride bırakan Prof. Dr. Nevzad Atlığ’ın İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nu yönettiği dönemde yapılan kayıtlardan oluşan Klasik Türk Müziği Serisi piyasada...

Devlet Sanatçısı, Şef Prof. Dr. Nevzad Atlığ yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun geçmiş yıllarda seslendirdiği 105 eser, 10 CD halinde EMI tarafından yayımlandı. 

Seride 15. yüzyıldan itibaren yaklaşık 500 yıllık bir dönemi kapsayan Dede Efendi, Şakir Efendi, Hacı Arif Bey, Itri gibi bestekarların seçilmiş eserleri kronolojik sırayla yer alıyor. 

10 yıl öncesine kadar koronun konserlerini düzenli olarak yöneten, koro şefliğine ilk kez 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Korosu’nu yöneterek başlayan Atlığ ile aslında geçmişi eskiye dayanan seri ve 60 yıllık sanat hayatı üzerine konuştuk. Atlığ, projenin nasıl hayata geçtiğini şöyle anlatıyor:

'Hep seve seve yaptım’
“Yaklaşık 20 yıl önce Türk Ticaret Bankası 6 plaklık bir albüm yaparak Türk kültürünün hizmetine sunmak istedi. Serinin yapımcılığını da Türk Dünyası Araştırma Vakfı üstlenmişti. O zamanlar CD olmadığı için bu seri 33’lük plaklar halinde yayınlandı. Ankara Radyosu stüdyolarında 5 gün içinde ses kaydını yaptık. Yıllar sonra EMI’ın iştirakte bulunduğu Kent Plakçılık bunların CD ve kasetlerini çıkarttı. Bu arada seriye iyi kaydedilmiş konser kayıtlarımızı içeren 4 CD daha ekledim. Artık bu seriye EMI sahip çıktı ki bundan son derece memnunum”.
Seride Itri’nin 14 dakikalık “Nevakâr”ının ve Abdülkadir Meragi’nin bazı eserlerinin yanı sıra Mevlevi ayini ve ilahilerin de yer aldığını söyleyen Atlığ, 15. yüzyıldan zamanımıza klasik musikimizi derleyip toparlayan bir repertuvar sunmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Batılı olsun Türk olsun klasik müzik türlerinin çok rağbet görmediğini söyleyen Atlığ, “İşimiz diğer müzik türleriyle uğraşanlara göre daha zor. Ama bundan şikayetçi değilim; 60 yıldır işimi hep seve seve yaptım” diyor.

Doktorlukla müziği birlikte yürüttü

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Nevzad Atlığ aynı zamanda röntgen mütehassısı. Yıllarca doktorlukla müziği bir arada yürüten sanatçı, “Belediye Konservatuvarı’nda öğretmenlik, icra heyeti şefliği, İstanbul Radyosu Müzik Yayınları Şefliği derken doktorluğu ihmal etmedim. 32 yıl boyunca Şişli’deki muayenehanemde çalıştım. Türk müziği konusunda ilk profesörlüğü ve Devlet Sanatçılığı’nı alan benim. İnsan gerçekten isterse her türlü şart içinde zaman bulabilir” diye konuşuyor.
Hocanın en büyük isteklerinden biri elinde bulunan görüntülü, 26 saatlik kaydın değerlendirilebilmesi...
Böyle bir DVD’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanmasının klasik Türk müziğini tanıtma anlamında çok faydalı olacağı düşüncesinde. Atlığ’ın koroyu idare ettiği farklı dönemlere yer veren bu kayıtlarda Alaaddin Yavaşça, İnci Çayırlı, Meral Uğurlu gibi ses ve Erol Deran, Münip Utandı gibi saz solistleri de yer alıyor. Atlığ’ın halen görev yaptığı İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı her yıl yeni mezunlar veriyor. Ama bu mezunların pek azı klasik Türk müziğine yönelebiliyor. Hoca, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktarıyor: 

“Mezunlarımızın Devlet Korosu’na girmeleri kadro sıkıntısı nedeniyle mümkün olmuyor. TRT kadroları da son derece sınırlı. Öte yandan her yıl 50-70 kişi mezun oluyor. Ne yapsın bu çocuklar? Bizim mezun ettiklerimizin müzik öğretmeni olabilmesi için pedagojik formasyon gerekiyor; ancak bir sene daha tezsiz yüksek lisans yapmak suretiyle öğretmen olabiliyorlar. O da bizimkinde değil, eğitim fakültesi bulunan üniversitelerde mümkün. Bu imkânı bulamayan çocuk mecburen ya eline bağlamasını alıyor ya da birinin arkasında vokal yapıyor. Mezunları daha ciddi müzik alanlarına çekebilecek olanaklar az. Bunun etkisi de çok önemli.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 18:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?