25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Nâzım açılımı tartışması başlattı

Nâzım Hikmet'in yeniden vatandaşlığa alınması, edebiyat çevrelerinde tartışma başlattı. Daha önce Sosyal Demokrat iktidarlar zamanında benzer girişimlerden sonuç alınamamasına rağmen AK Parti iktidarının Nâzım'ı yedine Türkiye vatandaşı yapması yazarın arkadaşları ve edebiyat örgütlerinde farklı görüşlere yol açtı.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nden yapılan açıklamada, "AKP hükümetinin bu kararının, Nâzım Hikmet önünde saygıyla eğilmek anlamına geldiğini görüyor, bükemedikleri bileği öptüklerini biliyor ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz" denilirken, Bakanlar Kurulu kararının Tayyip Erdoğan'a meydanlarda, salonlarda, Ertuğrul Günay'a açılışlarda, kokteyllerde böbürlenme olanağı sağlamak için alındığı ve samimi olmadığı ifade edildi.

Ecevit bile yapamadı
Şairin 1951 yılında yurt dışına çıkışına yardım eden Refik Erduran ise, "Sağ denilen bir iktidar bunu yapabiliyor, sol sayılmış olan iktidarlar bunu yapamadı. Benim can ciğer dostum, okul arkadaşım, kardeşim Bülent Ecevit'in Başbakanlığı zamanında kem küm edildi bu konuda, hiçbir ciddi adım atılmadı.

Şimdi bunun yapılmış olması gerçekten bir bakımdan sevindirici, bir bakımdan utandırıcı bir şey" diye konuştu.
Benzer açıklamalar yazar örgütlerinden de geldi. PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, söz konusu kararla büyük bir yanlışın uzun bir sürenin ardından da olsa düzeltilmiş olduğunu söyledi.

Nâzım'ın Türk vatandaşlığa yeniden alınmasının "iade-i itibar" olarak yorumlanmasının son derece yanlış olduğunu savunan Günersel, "Nâzım Hikmet zaten itibarlıydı, itibar kazanan Türkiye Devleti oldu" diye konuştu. Günersel kararın, AKP hükümeti tarafından alınmasını ise "Bazı süreçlerin olgunlaşması ile bazı meyveleri toplamak AKP'ye terk edildi" şeklinde değerlendirdi.

AKP'ye mal edilemez
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan "Bundan evvel ki hükümetlerin de çabası olduğunu biliyoruz. Bu tek bir hükümete mal edilecek bir şey değil" dedi.
Türkiye Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan ise, Nâzım Hikmet için Türk vatandaşlığının geri verilmesinin yeterli olamayacağını savundu.

Kararın "iade-i itibar" olarak değerlendirilmesini eleştiren Cengizhan şunları dedi: "Bu karar, hükümetin hesabına siyasal bir artı olarak geçmemelidir bu kadar. Türk Vatandaşlığı vermek yetmez. Toptan onuru geri verilmelidir. Ancak bu kadar baskıcı, anti-demokratik bir iktidarın Nâzım Hikmet'e itibarını iade edebileceğine inanmıyoruz" dedi.


MEZARI ESKİŞEHİR'DE HAZIR

Nazım'ın vatandaşlığa iadesinin ardından bir yeni bir tatışma daha başladı. Mezarının Türkiye'ye getirilip getirilmeyeceği. Kimileri getirilmeli derken, bazı örgütleri ve edebiyat çevreleri tartışmak için erken olduğunu ifade ediyor.

Ancak, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Doğançayır belde belediyesince 8 yıl önce temsili mezarı yapılan ve her yıl adına anma etkinlikleri düzenlenen ünlü şair Nazım Hikmet'in Rusya'daki mezarının beldeye getirilmesi talebi yinelendi.

Referans
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 22:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?