22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Nazım’ı gerçekten az biliyormuşum’

Nazım Hikmet filminin başrol oyuncusu Yetkin Dikinciler, Babam ve Oğlum filmindeki başarılı performansının ardından Nazım’ı canlandırdı. Dikinciler, rolünde zorlandığını ve aslında Nazım’ı yeni tanıdığını söyledi.

9 Mart’ta gösterime giren filmde Nazım Hikmet’i canlandıran Yetkin Dikinciler, efsaneye dönüşmüş birini oynamanın zorluğuna değindi. CNBC-e’ye konuk olan Dikinciler, “Nazım’ı gerçekten az biliyormuşum. Nazım’a her gün daha çok ihtiyacımız var. Nazım, vatan haini değil, bir yurtsever” dedi. 

“Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet” filminin yönetmeni Biket İlhan, senaristi Metin Belgin ve Nazım Hikmet’i canlandıran oyuncuYetkin Dikinciler, bugün CNBC-e’de yayınlanan Finans Cafe programına konuk oldu.

YETKİN DİKİNCİLER: HAK ETTİĞİ FİLMİ ÇIKARMAK İSTEDİK

Yetkin Dikinciler Nazım Hikmet’i oynamanın güçlüklerine değindi. Dikiciler, “Zor bir iş, çünkü efsaneye dönüşmüş birini oynuyorsunuz. Kolaylığı da var; ben bir şairle buluşuyorum, tıpkı bir okuyucunun şiir aracılığıyla şairle buluşması gibi. Nazım’ı gerçekten az biliyormuşum. Nazım’a her gün daha çok ihtiyacımız var. Anlatmaktan çok anlamaya çalışan, sevdasının peşinden gidebilen biri Nazım Hikmet. Gerçekten hak ettiği bir filmi ve profili ortaya çıkarmak istedik. Nazım, vatan haini değil, bir yurtsever” dedi.

Yönetmen Biket İlhan, Nazım’ın neden Bursa Hapishanesi’ndeki döneminin filme çekildiğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Çok düşündük bunu. Bizler daha çok Nazım’ın Türkiye’den kaçışından sonraki dönemi, Rusya’daki yaşamını biliyoruz. Bu nedenle çok bilinmeyen ve Nazım’ın en önemli eserlerini ürettiği, gözardı edilen bir dönemi, daha az bilinen bir dönemi filme çekmeyi istedik. Bu da sinema olarak yapılabilecek en zor şeydi.”

BİKET İLHAN: İNSAN YÖNÜNÜ ANLATMAK İSTEDİM 

İlhan, “Mavi Gözlü Dev”de Nazım’ın insan yönünü anlatmaya çalışmış: “Siyasi bakışıyla, kavgasıyla, aşkıyla, haksız yere çektiği acısıyla. Slogan bir film yapmak istemedim. Kolay bir şey değil. Bu yeniden bir buluşma olacak. 2000’lerin başından beri çalışıyoruz. Metin Belgin uzun süre araştırma yaptı, İbrahim Balaban’dan yararlandık. Senaryo 7 versiyon yazıldı. 8’inci versiyonunu filme aktardık. Zorlu bir çalışmaydı. Nazım’ın yaşamının Bursa Hapishanesi’ndeki kesitini yansıttık.”

İlhan, izleyicilerden filmin bir belgesel gibi algılanmamasını istedi: “Biyografik bir çalışma ama Nazım Hikmet’e dair bir filmdir, belgesel değil. Sırada, birçok dönemini ele almıştık çalışmanın başında. Ben ikinci bir filmi çekmek istiyorum.”

Filmin senaristi Metin Belgin de senaryo süreci ile ilgii olarak şunları söyledi: “Sorumluluk isteyen bir çalışmaydı. Uzun yılları alan bir çalışmanın içine girdim. Öncelikle yazılı kaynaklardan yola çıktım.”

ntv
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 17:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?