19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Ne resme pembe elbise

Rezzan Has Müzesi’nde önceki gün açılan “Türk Resim Sanatı’nın Bir Asırlık Öyküsü II” başlıklı serginin başyapıtı Mahmut Cüda’nın Sara adlı tablosu. Cüda’nın çok az sayıdaki nü çalışmasından biri olan resme sonradan pembe elbise giydirmesinin ilginç bir hikayesi var.

Rezzan Has Müzesi’ndeki “Türk Resim Sanatı’nın Bir Asırlık Öyküsü II” başlıklı serginin başyapıtı, Mahmut Cüda’nın Sara adlı tablosu. İlk kez sergilenen eser, 1929’da yaptığı üç nü tablodan biri. Peki, üzerindeki pembe volanlı elbise neyin nesi?

İşte onun hikayesini Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kıymet Giray anlatıyor: “Üzerinde bulunan pembe elbise, Cüda’nın, 1931 yılında yaşamını birleştirdiği eşi Nazıma Hanım’ın akademi balosunda giydiği elbisedir. Cüda, bu nü resmine, çok sevdiği eşiyle ilk karşılaşmasında üzerinde gördüğü, kolları, yakası ve etekleri volanlı pembe elbiseyi 1932 yılında giydirir. 2008 yılında Can Has koleksiyonuna geçen bu resim, portre özellikleriyle Cüda’nın çok özgün ve etkili yapıtları arasında önemli bir yere sahip.”

Akademi’nin modeli
Ahu ve Can Has koleksiyonundan seçilmiş 100 önemli eserin yer aldığı sergiyi önceki akşam açan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tabloya, “Yıllardan bu yana Mahmut Cüda’nın natürmort ustası olduğunu bilirdim. Bugün serginin doruk noktasındaki o tablo beni bambaşka bir aleme taşıdı” sözleriyle dikkat çekti.
O tablonun kahramanı, ressamın önce çıplak tablosunu yapıp iki yıl sonra büyük aşkının elbisesini giydirdiği Sara kim?

Doktora tezini, Kübist-konstrüktif biçimleri savunan Müstakiller Grubu’ndan Mahmut Cüda’nın eserleri üzerine hazırlayan Prof. Dr. Kıymet Giray, Sara’nın o dönemde akademide çalışan bir model olduğu söylüyor.
Oryantalist ressamlardan günümüze Türk resim sanatının önemli eserlerinin yer aldığı sergi 30 Nisan 2010’a kadar açık.

Bülent Ovacık - Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 16:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?