19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Nobel Ödülü'nü suçlayan bildiri

Aralarında sinema, tiyatro ve edebiyat dünyasından tanınmış isimlerle, yazarların ve akademisyenlerin de bulunduğu 80 kişi adına yayımlanan bildiride, Nobel ödüllü Orhan Pamuk'a çok ağır suçlamalar getirildi. Demirtaş Ceyhun tarafından kaleme alınan ve Çiçek Bar'da düzenlenen bir basın toplantısında okunan 'Orhan Pamuk Olayı ve Nobel Edebiyat Ödülü' başlıklı bildiride, "Bu ödül kesinlikle Türk edebiyatına verilmiş bir ödül değil, Orhan Pamuk'a verilmiş bir ücrettir" denildiği öne sürüldü. 

Ancak bildiriye imza atanların bir kısmı, içeriğini bilmediğini söylerken kimileri de, böyle bir metni görmediklerini, imza atmadıklarını ifade etti. 

Açıklanan listede ismi yer alan eleştirmen Füsun Akatlı, "Ne ben ne de kızım Zeynep Altıok böyle bildiriye imza atmadık. Diğer imzalar da ne kadar doğru diye araştırmak lazım. Bana ne böyle bir bildiri ulaştı ne imzaladım ne de ulaşsaydı imzalardım. İsmimin kullanılmış olmasına şiddetle karşı çıkıyorum" dedi. 

Tiyatrocu Dilek Türker ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bildiriden haberim yok. Ama Demirtaş bu dünya görüşünü çok paylaştığım bir insan. Belki Dilek de nasılsa buna imzasını koyacaktır diye düşünmüş olabilir. Ama o bildirinin tamamına iştirak eder miyim etmez miyim onu bilmiyorum. Bildirideki isimlerden tiyatro sanatçısı Ahmet Levendoğlu, "İmzam bana sorulmadan konulmuş" derken, yönetmen Halit Refiğ, "Satır satır okumadım ama altına imzamı koydum" diye konuştu.

Kimler var?
Bildirideki isimlerin bir bölümünün adları şöyle: Muzaffer Akyol ressam, İsmail Tunalı felsefeci, Erdoğan Alkan şair, Aydemir Atalay ressam, Füsun Akatlı yazar, Zeynep Altıok yazar, Mehmet Aydın yönetmen, Zeynep Aliye yazar, Aptülika karikatürist, Canan Bayrak sinemacı, Mehlika Baş ressam, Nihat Behram şair, Saim Bugay heykeltıraş, Mustafa Bilgin, karikatürist, Demirtaş Ceyhun yazar, Metin Cengiz şair, Tuncer Cücenoğlu yazar, Yılmaz Gruda şair, Umut Germeç ressam, Nihat Genç yazar, Sadık Gürbüz müzisyen, Güngör Gencay yazar, Nevin İşlek ressam, Tülay İçöz heykeltıraş, Hüseyin Haydar şair, Coşkun Irmak tiyatrocu, Kandemir Konduk, yazar, Kazım Karakaya heykeltıraş, Ahmet Levendoğlu tiyatrocu, Arif Keskiner yazar, Maksut Koca müzisyen, Yaşar Miraç şair, Doğu Perinçek yazar, Mehmet Perinçek yazar, Halit Refiğ, sinema yönetmeni, Berra Tunalı yazar, Dilek Türker tiyatrocu, Öner Yağcı yazar, Ümit Zileli yazar.
Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2006 Cumartesi 04:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Dilmen IP: 88.229.44.xxx Tarih : 21.10.2006 12:20:53
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne kötülük edenlere Nobel Ödülü verilecek olsaydı Orhan Pamuk'a sıra gelir miydi sanılıyor? Ülkeyi el kapılarında sürüm sürüm süründürenler, uçan kuşa borlandıranlar,ne var ne yok satmayı işgüzarlık belleyenler; ülkeyi pazarlamak için Allah'ın bir lütfu olarak,Allah tarafından ülke ve ulusa hizmet için gönderildiği imajını vermeye çalışanlara kitap mitap yazmadıkları için mi Nöbel verilmedi yoksa? Okuma ve kitap fukarası Türk halkı içinden her nasılsa bir Nobel ödüllü Orhan Pamuk çıkmışsa buna enazından sahiplenilmek gerekmez mi/ hizmetine