20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Notalar ‘Barış’ için buluştu

Ülkeleri birbirleriyle ciddi sorunlar yaşayan hatta zaman zaman savaş aşamasına gelen 9 müzisyen, Brüksel’de piyanolarının tuşlarına barış için dokundular. Brüksel’in seçkin kültür mekânlarından Güzel Sanatlar Sarayı BOZAR’da bir araya gelen Barış İçin Sanatçılar Derneği (ADAP) üyesi piyanistlerin verdiği konser büyük ilgi gördü.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle başkanlığını Zeynep Göğüş’ün yaptığı Avrupa’da Türkiye Merkezi (TR Plus) tarafından düzenlenen konserde Rossini’den Ravel’e, Gershwin’den Bizet’ye kadar uzanan bir yelpazede dünyaya barış mesajı verildi.

“Folia Pianistica - Anlaşmazlıkların Ötesinde Müzik” konseri iki boyutuyla dikkat çekti. Bunlardan ilki konser veren müzisyenlerin geldikleri ülkeler.

Konsere Türkiye’den Hüseyin Sermet, Yunanistan’dan Geroge Lazaridis, Kıbrıs Rum Kesimi’nden Cyprien Katsaris, KKTC’den Rüya Taner, Ermeni asıllı Seta Tanyel, İsrailli İsrael Kastoriano, Mısırlı Ramzi Yassa, Amerikalı David Lively ve İranlı Nima Sarkechik katıldı. Piyanistlerin oluşturdukları dostluk ve barış atmosferi siyasilere ders olacak nitelikteydi.

Yoğun ilgi vardı
Farklılıkların geri planda kaldığı ve beraberliklerin ön plana çıktığı konserin Türk kökenli bir organizasyon olması da son dönemde dış politikada benimsenen arabulucu yaklaşımla birebir örtüşen bir boyuta sahipti. Konser, Avrupa Birliği (AB) kurumlarından ve diplomatik temsilciliklerden de yoğun ilgi gördü.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 00:33:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?