19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

O hazineden milyon dolarlık kolye

Lidyalı prenseslerin taktığı milattan önce üçüncü yüzyıla ait kolyeyi 1 milyon dolara polise satmak isteyen kişi yakalandı. Kolyenin Uşak Müzesi’nden çalınan Kanatlı Deniz Atı’yla set olduğu anlaşıldı.

İstanbul Küçükçekmece’de M.Ö. 3. yüzyılda yaşayan Lidyalı prenseslerin taktığı belirtilen 22 ayar 42 gram ağırlığındaki altın kolyeyi 1 milyon dolara satmak isteyen T.Ü., müşteri gibi davranan polis tarafından yakalandı.

Kolyenin Karun Hazinesi’nin bir parçası olduğu öne sürüldü. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir tekstil şirketinde danışmanlık yapan T.Ü.’nün tarihi eser özelliği olan kolyeyi satmaya çalıştığı bilgisine ulaştı.

Bunun üzerine kendini işadamı diye tanıtan polis, T.Ü’yle iletişime geçti. Önce telefonda daha sonra da yüz yüze görüşen satıcı T.Ü., alıcı gibi davranan polisle eser için 1 milyon dolar fiyatta anlaştı. Eserleri teslim edip parayı almak için Küçükçekmece’deki buluşma yerine gelen T.Ü., kimliğini açıklayan polis tarafından gözaltına alındı.

T.Ü.’nün yanında getirdiği çantada yapılan aramada 42 gram ağırlığında 22 ayar altın kolye ele geçirildi. T.Ü., İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunda kolyenin kendisine ailesinden kaldığını söylediği öğrenildi.

El konulan eserlerin laboratuvarda yapılan incelemede gerçek olduğu tespit edildi. İstanbul Arkeoloji müzesi yetkililerince, kolyenin M.Ö. 3. yüzyılda yaşayan Lidyalılar’a ait olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Lidya prenseslerinin taktığı bu kolyenin Uşak Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en değerli parçası olan Kanatlı Denizatı’yla aynı set içinde olduğu bildirildi. Polis, sorgusu tamamlanan T.Ü.’yü adliyeye sevk etti.

Vatan
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 21:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?