16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Oda başına sembolik telif

Kültür Bakanı ‘oda başına sembolik telif’ önerdi...

ATO Başkanı, üyelerinin telif yasası nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyince; Kültür Bakanı “Fikri haklar vardır. Bunların elbette yanındayız, Ama bu hakkın talebi, diğer müesseseler için yıkım olmamalı” dedi. 


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “fikri haklar sorununu karşılıklı diyalog içinde, herkesin evet diyebileceği mütevazı bir ölçü içinde sonuçlandırmaya çalışacaklarını” söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı ziyaret ettiler. Aygün “telif hakları yasasının çıkmasının ardından üyelerinin büyük sıkıntılar yaşadığını” söyleyince, Günay “bu konudaki sıkıntıları bildiğini ve sorunun çözümlenmesi için üzerinde çalıştıklarını” söyledi.

MÜZİK ESERLERİNDE İTİLAF YAŞANIYOR
Fikri haklar konusunun Türkiye’de yeni bir konu olduğunu belirten Günay, müzik eseri sahipleri ile bu eserleri işletmelerinde kullananlar arasında bazı itilafların yaşandığını anlattı. Günay şöyle dedi:

“Fikri haklar vardır. Bunların elbette biz yanındayız. Ama bu hakkın talebi diğer başka müesseseler için yıkım da olmamalıdır. Onun da farkındayız. Bunu karşılıklı diyalog içinde herkesin evet diyebileceği mütevazı bir ölçü içinde sonuçlandırmaya çalışacağız. Biz bakanlık olarak bir veri tabanı oluşturmaya çalışıyoruz.”

ODA SAYISINA GÖRE SEMBOLİK ÜCRET
“Bir müzik eseri için hangi birime, hangi koşullarda, ne ödenecek konusunda objektif bir düzenleme çıkacak. Birinin yaptığı bir eseri kullanıyoruz ama telifin sembolik bir rakam olması gerekiyor. Rakam sorun olmayacak. Rakamda çözeceğiz. Orada önemli olan şu. Bu müzik sektöründe çalışan kuruluşlarla, otelcilerle arasında oda başına bir anlaşma yapmak. Ve oda sayısının çoğalması halinde biz o rakamları aşağıya çekeceğiz.”

AYGÜN: ASTRONOMİK ÜCRETLER İSTENİYOR
ATO Başkanı Aygün de, telif hakları konusunda 6 kuruluş bulunduğunu ve bunun da karışıklıklara neden olduğunu, söz konusu kuruluşların telif hakları konusunda işletmelerden astronomik ücretler talep ettiklerini anlattı. Telif hakları yasasının 2004 yılında çıkmış olmasına rağmen, bu konuda yaşanan sıkıntıların hale çözümlenemediğini belirten Aygün, şu anda telif hakları konusunda 500 otelin mahkemelik olduğunu anlattı.

Aygün ayrıca, uluslararası toplantılarda Türkiye’nin isminin Türkçe’de yazıldığı ve söylendiği gibi kullanılması talebinde de bulundu. Bakan Günay da bu görüşe katıldı.

aa
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 12:54:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?