26
Nisan
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Ödeneksizlik tarihi örttü!

Karabük'ün Eskipazar ilçesi yakınlarındaki erken Bizans yerleşimi Hadrianoupolis'te ortaya çıkan eşsiz mozaikler, ödenek yetersizliği nedeniyle 'yeniden' toprağın altına gömüldü

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan erken Bizans döneminden kalma mozaikler sergilemeyince, üzerleri bozulmamaları için özel örtülerle kapatıldı. Böylece kültür turizmine de bir nevi örtü örtülmüş olurken, örtülerin üzerine dökülen topraklarda çeşitli bitkiler bile türedi. Bölgede bulunan mozaikler için, ilk etapta özel bir proje ile üstleri kapanıp camekânlar içinde sergilenmesi hedeflenmiş. Fakat bu projeye gerekli ödenek bulunamayınca mozaikleri çeşitli art niyetli insanlardan ve ağır doğa şartlarından korumak için özel bir örtü ile kaplanmış. Bu örtünün üzerine de 10 cm kalınlığında toprak atıldığından, atılan bu toprağın üstünde şimdi de çeşitli bitkiler yer alıyor.

Söz konusu mozaikler, Eskipazar'a üç kilometre uzaklıktaki Budaklar köyü Hacıahmetler mahallesi mevkiinde 2005 ve 2007 arasında yapılan kazı çalışmalarında Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanılan antik kent Hadrianoupolis'e ait. Bulunan mozaiklerin Gaziantep şehrinde bulunan 'Zeugma mozaikleri kadar kıymetli' olduğu belirtiliyor. Mozaiklerin bazılarına, Türkiye'de ilk defa rastlanıldığı belirtiliyor. Ancak Eskipazar Hadrianoupolis kenti, daha turizme açılmadan kaderine terk edilmiş görünüyor. Bununla birlikte, kazının yapıldığı alana kazı ve bulunan eserler hakkında bilgilerin verildiği bir tabela asılmış. ama mozaikleri görmeye gelen turistler, mozaiklerin kendileri yerine resimlerini ya da mozaiklerin üzerinde yetişen bitkileri görmek zorunda kalıyor.

 

Ali Faik Atay - Sabah
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 17:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?