3
Mayıs
2025
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Ölüm Tarlaları kahramanı öldü

Kızıl Kmer rejimi tarafından tutsak edilişi ve sonrasındaki kaçışı 'Ölüm Tarlaları' adlı meşhur filme konu olan Kamboçya doğumlu Birleşik Amerikalı gazeteci Dith Pran yaşamını yitirdi.

New York Times gazetesindeki eski iş arkadaşı Sydney Schanberg'in verdiği bilgiye göre 65 yaşındaki Dith Pran, pankreas kanseri nedeniyle tedavi gördüğü New Jersey'deki bir hastanede yaşamını yitirdi.

Sydney Schanberg ve Dith Pran, 1975 yılında gazeteleri adına Kamboçya'da başkent Pnom Pen'in Kızıl Kmerlerin eline geçişini izlemekteydi. Dith Pran'ın ülkeden ayrılmasına izin verilmemiş, Tayland'a kaçıncaya kadar dört yıl boyunca işkence ve açlığa karşı direnmek zorunda kalmıştı.

1980 yılında Schanberg, meslektaşının çektiklerini bir dergi için kaleme aldığı makalede dile getirmişti. Daha sonra da bu öyküyü 'Dith Pran'ın Ölümü ve Yaşamı' adlı bir kitapta anlatmıştı. İşte bu kitap da Oscar ödüllü Hollywood filmi 'Ölüm Tarlaları'nın temelini oluşturmuştu.

Schanberg, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada 'Pran gerçek bir muhabir, gerçek için ve halkı için çarpışan bir insandı' dedi ve şunları ekledi: 

'Kansere yakalandığında yeniden hayatta kalmak için savaştı. Bu savaşı da Pran kardeşimi özel kılan yine aynı Budist sükuneti, cesareti ve pozitif ruhu ile yaptı.'

KAMBOÇYA'NIN EN ACIMASIZ DÖNEMİ

Dith 'ölüm tarlaları' terimini Tayland'a yolculuğu sırasında tanık olduğu dehşet verici tabloyu ifade etmek amacıyla kendisi türetmişti. Kızıl Kmer rejimi sırasında bir milyonu aşkın kişi öldürülmüştü. Kızıl Kmerler Kamboçya'da 1975-1979 arasında iktidarda olan parti idi. Bu süre zarfında da 20. yüzyılın en ciddi kitlesel cinayetlerini gerçekleştirmişti.

Kızıl Kmer rejimi bir milyonu aşkın -bazı tahminlere göre ise 2,5 milyona yakın- kişinin yaşamına malolmuştu. Marksist lider Pol Pot'un yönetiminde Kızıl Kmerler Kamboçya'yı Orta Çağ'a döndürmeye çalışmıştı.

Bu amaçla şehirlerde yaşayan milyonlarca kişi kırsal kesimdeki komünal çiftliklere çalışmaya yollanmıştı. Ancak bu sosyal mühendislik çabasının maliyeti ağır olmuş, infazlar, açlık, hastalık ve aşırı çalışmaktan dolayı sayısı tam olarak bilinemeyen aileler tamamen ortadan kalkmıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 11:21:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?