16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Operada çıplak Venüs

Popüler sanatın tüm dallarında vazgeçilmeyen bir unsur olan çıplaklık, tiyatro sahnesinden sonra şimdi de operaya sıçradı. Beyazperdede Harry Potter rolüyle ünlenen Daniel Radcliffe'in Equus adlı oyunda çırılçıplak görünmesinin yarattığı tartışmalar daha sona ermemişken bu kez de sanatın en yüksek ve seçkin kademesi olarak nitelendirilen opera sahnesi bir "çıplak Venüs" ile tanıştı.

İngiltere'deki Kraliyet Operası'nda sahnelenen, George Frideric Handel'in Orlando adlı operasında, Venüs rolündeki Suzanne McNaughton, göğüslerini tamamen açıkta bırakacak şekilde üstsüz olarak sahneye çıktı.

Entelektüel düzeyi yüksek ve izlenmesi bile belli bir birikim gerektiren opera gibi bir sanat dalında böyle bir sahneye alışkın olmayan seyirciler önce küçük bir şok yaşadı.

Suzanne McNaughton'ın beklenmedik biçimde üstsüz olarak sahnede görünmesi yeni bir tartışmayı da başlattı.

Kimileri çıplaklığın sanatın kullandığı binlerce ifade tarzından biri olarak değerlendirirken, bunun yaşamın yadsınamayacak bir gerçeği olduğunu savunuyor.

Bazı çevreler de hiç değilse opera gibi seçkin ve köklü bir sanat dalının böylesi ifade biçimlerinden ve dikkat çekme çabalarından uzak durması gerektiğini söylüyor.

Ancak sanat çevrelerinde yaygın olan görüş, operanın bile çağın trendi olan çıplaklıktan kaçamadığı yolunda.

Orlando operası aşkı yüzünden çıldıran bir ortaçağ şövalyesinin öyküsü üzerine kurulu.

Suzanne McNaughton'ın yanısıra ABD'li kontr-tenor Bejun Mehta ile Rosemary Joshua'nın da rol aldığı operada orkestrayı Charles Mackerras yönetiyor. Eserin yönetmeni Francisco Negrin.

Orlando operası, 1, 3, 7, 9 ve 13 Mart'ta Kraliyet Operası'nda perde açıyor.

Royal Opera House resmi sitesi:
http://info.royaloperahouse.org/Home/Index.cfm



ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 14:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur taşkın IP: 85.100.159.xxx Tarih : 27.02.2007 19:52:08
opera sanatına dair çok fazla bilgimin olmamasına rağmen şunu söyleyebilirim ki bu durum gayet normaldir.çünkü anladığım kadarıyla bu tip sanatlar konusunu mitolojiden alıyor.e şimdi kim bana o çağlardan kalmış bi sanat eserinin çıplaklık kavramının olmadığını söyleyebilir?yani bu yerinde bi davranış bence.ama sanat bu kimi yerde subjektiftir...