22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Orduda Türkçe alarmı

Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde genç subaylar ile alt rütbeli personelin Türkçe'yi doğru ve etkin kullanmadığının tespit edilmesi üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ordudaTürkçe alarmı verdi.

Orgeneral Büyükanıt, Denetleme Başkanlıkları'nca birliklerde yapılacak denetimlerde, yüzbaşı, üsteğmen ve teğmen ile astsubay üst çavuşlar ve uzman çavuşların Türkçe testine tabi tutulmasını istedi. Bütün birliklere yönelik emir yayınlayan Büyükanıt, "Sıralı komutan ve amirler genç rütbeli personelin Türkçe'yi doğru ve etkin kullanması konusunda özel bir çaba gösterecek" dedi. Emirde, yabancı teknik terimler ile uluslararası platformda ortak kullanılan kelimeler hariç yabancı kelimelerden Türkçe karşılığı olanların kullanılması istendi.

Büyükanıt'ın emri ile Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda yapılacak denetimlerde, Türkçe'nin doğru ve etkin kullanılıp-kullanılmadığı kontrol edilecek. Denetleme Başkanlıkları yapacakları denetimde yüzbaşı ve altı rütbedeki subaylar ile astsubay üstçavuş ve alt rütbeli personeli Türkçe testinden geçirecek. Testte personelin seviyesine uygun hazırlanmış çoktan seçmeli 20 soru yer alacak. Testten 90-100 puan alanlar "çok iyi", 80-90 puan alanlar "iyi", 70-80 puan alanlar "orta", 60-70 puan alanlar "yetersiz" olarak değerlendirilecek.



Necdet TUNAÇ/bugün
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 13:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?