22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Osmanlı paralarına Araplar talip

Dünyadaki en kapsamlı 'Osmanlı Kâğıt Paraları Koleksiyonu' satışa çıkarıldı. Tarihî Sultanahmet Köftecisi'nin 3. kuşak temsilcisi Mehmet Tezçakın'ın elinde bulunan koleksiyonda, 1840 yılında tedavüle sunulan Osmanlı'nın ilk kâğıt parası, 1870'e ait Osmanlı'nın ilk sahte banknotu ve 4 ayrı dilin (Osmanlıca, Fransızca, Rumca, Ermenice) birlikte kullanıldığı para da yer alıyor.

Ayrıca, Çanakkale'yi aşacaklarından 'emin' olan İngiliz askerlerin İstanbul'da kullanmak üzere yanlarında getirdikleri hatıra paralar da koleksiyonun değerli parçaları arasında. Satış, nümismatlar (para koleksiyoncusu) arasında heyecana yol açarken, eksperlerin koleksiyona 6 milyon dolar değer biçtiği öğrenildi. Paralara, Osmanlı objelerine duyduğu yakın ilgiyle tanınan Katar prensi Abdülaziz bin Jasmin bin Hamad al Tahai, Suudi Arabistanlı emlak kralı Ahmad el Jafari ve İsrailli nümismat R. Nachum'un ilgi duyduğu belirtiliyor. Mehmet Tezçıkan, El Jafari'den sadece 25 parça için 1 milyon dolarlık teklif aldığını açıkladı.

Türkiye ve dünyadaki tüm müzayede ile fuarları tarayıp 46 özel koleksiyonu satın alan Tezçakın, bu parçaların Türkiye'de kalmasını ve bir müzede teşhir edilmesini istiyor. Bunun için kamu ve özel bankaları, tarihe duyarlı kurumları göreve çağırıyor. Tezçakın, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara da birer dosya sunarak destek istemiş. Fedakârlığa hazır olduğunu belirtirken, "Koleksiyonu 'Türkiye'de kalması ve müzede korunması' şartıyla yarı fiyatına satacağım. Parçalanmadan ülkemde kalması için büyük çaba sarf ediyorum, ama galiba olmayacak. Türkiye'de kendi değerlerine sahip çıkanlar çok az." diyor. Dedesinden kalan birkaç para ile başladığı koleksiyonculuğu profesyonelce sürdüren Tezçakın, değişik ülkelerde ortaya çıkan Osmanlı kâğıt paralarını, uluslararası müzayedelerde adeta 'vuruşarak' satın alıp Türkiye'ye getirmiş. Tüm Osmanlı kâğıt paralarının yer aldığı koleksiyon için bugüne kadar büyük harcamalar yapan Tezçakın, bu yüzden çocuklarının 4. nesil olarak sürdürdükleri Tarihî Sultanahmet Köftecisi'ni 5. kuşağa aktaramama durumunda kaldığını belirtirken, Ankara'daki yatırımları için koleksiyonu acil olarak elinden çıkarmak istediğini söyledi.

Dünyada başka eşi benzeri yok

Dünyada eşi bulunmayan koleksiyonun en önemli parçalarını 1840 yılında tedavüle sunulan Osmanlı'nın ilk kâğıt parası olan elyazması kaimeler oluşturuyor. Kaimeler, Padişah Abdülmecid'in boynundaki mühür kullanılarak hazırlanmış ve kısa süre tedavülde kalmış. Koleksiyonda ayrıca 1870'e ait Osmanlı'nın ilk sahte kâğıt parası, 4 ayrı dilin (Osmanlıca, Fransızca, Rumca, Ermenice) birlikte kullanıldığı dünya tarihindeki tek para, Çanakkale'yi aşacaklarından 'emin' olan İngiliz askerlerin İstanbul'da kullanmak üzere yanlarında getirdikleri, Boğaz'a gömülen hatıra paralar, merkezî yönetimden para temin edemeyen Kafkasya'daki yönetimlerin Osmanlı parasına dönüştürdükleri yabancı paralar yer alıyor. İstanbul, aa

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 19:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?