22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Otel adları nereden geliyor?

Paloma, Arinna, Lavitas, Fougete, Juniper, Rebin, Arum, Routlingen, Mindite, Solim, Vera, Sirius, Tuvana, Wasa, Pinus, Calista, Kastalia, Nobilus, Lukullus, Papillon gibi otel isimlerinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?


Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) ile turizm sektörüne yönelik yayın ve araştırmalar yürüten Ekin Grubu’nun birlikte yaptığı bir araştırma ilginç otel adlarının neye göre tercih edildiğini ve ne anlama geldiğini ortaya koydu. Araştırmada, otel sahiplerinin tesislerine isim seçerken neye dikkat ettikleri ve adları neden tercih ettikleri incelendi.

Türkiye Otelciler Federasyonuna (TÜROFED) bağlı Türkiye genelindeki tüm otellerin yer aldığı Türkiye Otel Rehberi’nde (Türkiye Hotel Guide) yer alan otellerin isimlerinin taranması yoluyla yapılan araştırmada, ilginç verilere ulaşıldı. Araştırmada ilginç isimleriyle dikkat çeken otellerin sahiplerinin, seçimlerini farklı nedenlerle yaptıkları ortaya çıktı.

Kimi otel sahipleri, aile bireylerinin adlarının baş harflerini birleştirerek tesisine isim olarak koyarken, kiminin, tesisin bulunduğu bölgenin antik dönemdeki adını tercih ettiği, kimi otel sahiplerinin de bir dönemin kralı, tanrı ya da tanrıçasının adını tesisine koyduğu anlaşıldı. Bazı otellerin isimleri ilginç bazı çiçek ya da balıkların adlarını alırken, otellerine ilginç isimler koyanların arasında, yurt dışında işçi olarak çalıştığı şehrin, kasabanın adını oteline ad olarak koyanlara da rastlandı.

Araştırma, otellerin adları kadar, alındıkları dillerin de çeşitlilik gösterdiğini ortaya çıkardı. Oteline ilginç isim koyanlar arasında bu tercihini Arnavutça’dan İspanyolca’ya, Yunanca’dan Farsça’ya kadar değişik dillerden yapanlar olduğu da saptandı. Otellerine isim seçenler arasında, herkes bilmese de kendilerine göre derin anlamı olan sözcükleri tercih edenler de var. Örneğin 2 bin 500 yılda bir dünyaya yakın geçen bir yıldız olan Sirius’un adı da otel ismi olarak tercih edilmiş.

İlginç adıyla dikkat çeken oteller arasında, sahibi ya da sahiplerinin ad ve soyadları yanında, onların mesleki başarılarıyla ilgili isim alanlar da var. Kemer’deki Champion Tatil Köyünün adı, tesisin sahibi Ahmet Ayık’ın güreşte dünya ve olimpiyat şampiyonu olmasından geliyor. Bu arada, “Haber”, “Şeker”, “Tarım” adlı oteller ise tesisin sahibi olan sendikaların örgütlü olduğu iş kolundan adlarını alıyorlar.

“ŞAMPİYON BENİM AMA İSİM BABASI DALOKAY”
AKTOB Başkanı Osman Ayık’ın babası Ahmet Ayık tarafından yaptırılan, Antalya’nın ilk tatil köylerinden “Champion”un adı da Ahmet Ayık’ın dünya ve olimpiyat şampiyonu bir güreşçi olmasından kaynaklanıyor. Ahmet Ayık, aktif sporu bırakıp, ticaret hayatına atıldığında, 1983 yılında Turgut Özal Hükümetinin başlattığı Güney Antalya Projesi kapsamında Antalya Kemer Beldibi’nde 1. sınıf tatil köyü arsası tahsisiyle turizm sektörüne girdiğini, tesisin adını da mimarı olan rahmetli Vedat Dalokay’ın koyduğunu anlattı. Ahmet Ayık, Dalokay’a otelin adını ne koymak gerektiğini sorduğunda Dalokay’ın, “Ahmetciğim ne düşünüyorsun, tabii ki Şampiyon olacak. Hem sen dünyanın yenemediği bir şampiyonsun hem de yabancı dilde şampiyon aynı anlama geliyor” dediğini aktarıyor.

Bu yıl Belek’te hizmete giren Calista da adını, kusursuz güzellik tanrıçası Calista’dan almış. Mitolojiye göre Calista, güzeller güzeli olan bir genç kızdır.

Yine Belek’te bulunan Xanadu ise Çin-Moğol İmparatoru Kubilay Han’ın yazlık sarayının adını taşıyor. Lara falez bandındaki Adonis Otel de adını, mitolojide aşk tanrıçası olan Afrodit’in sevgilisinden almış. İzmir’deki Anba Oteli ise anne ve baba sözcüklerinin ilk iki harfinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Fethiye’deki Aymes Otelinin adının ise Aydın ve Muğla Esnaf Sanatkarlar Kooperatifinin baş harflerinden alındığını kim tahmin edebilir ki?

Ünlü iş adamı Kemal Dedeman’ın zincir otellerinin ismi ise soyadı seçerken sülalesinin lakabının “dede” olmasından ve kalan üç harfin de 2 çocuğuyla annesinin adının baş harflerinin birleştirilmesinden geliyor.

Kuşadası’ndaki Fortin Otel ise sahibinin soyadı olan “Ondört” sözcüğünün İngilizce karşılığının telaffuzundan geldiği belirtiliyor.

Antalya Kaleiçi’ndeki Routlingenhof isminin de sahibinin, bir zamanlar yaşadığı Almanya’daki küçük şehirden aldığı bildirildi.

Otel adları incelendiğinde daha çok, tanrı, tanrıça, antik şehir, kadın ismi, balık ve çiçek isimlerinin Latince, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce söylenişlerinden seçildiği de anlaşılıyor.

aa
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 14:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?