20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Oyun ile sınav aynı karede

Üniversiteye giriş sisteminin gençler üzerindeki etkileri bir belgesel filme konu oldu. 3 Saat adlı belgesel 16 Aralık’ta Pera Müzesi’nde gösterime giriyor. Üç saatlik sınav maratonunu anlatan filmdeki altı genç bire bir kendi hayatını oynuyor.

Her yıl yaklaşık iki milyon gencin ter döktüğü Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) bir belgesel filme konu oldu. 3 Saat adlı belgesel, ÖSS’ye giren altı adayın geleceğe dair umutlarını, heyecanlarını ve hayal kırıklıklarını anlatıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Sinema Çalışmaları Sertifika Programı’nda okutman olarak görev yapan Can Candan ile psikiyatrist Serdar Değirmencioğlu tarafından hazırlanan 3 Saat, öğrencilerin önüne örülen aşılamaz duvarları gözler önüne seriyor.

KİMSE ROL YAPMIYOR

GENÇLİĞİN üç saatlik sınavla sonuçlanan zorlu maratonda bir anı diğerini tutmayan ruh hallerini, kimi zaman umutsuzluk, kimi zaman çılgınca ruh patlamaları yaşatan dönemlerini sinema diline aktaran 3 Saat belgeselinde ÖSS’ye giren iki milyona yakın adaydan, altısının bir yıl boyunca süren macerasına tanıklık ediyoruz. Ancak bu belgeselde kurmaca filmlerdeki gibi profesyonel oyuncular bulunmuyor. 3 Saat’te sınav yılının önemli bir bölümünde her hallerini tıpkı Biri Bizi Gözetliyor adlı yarışma programında olduğu gibi kaydeden kameraların varlığını kabullenen lise son sınıf öğrencisi altı genç insan var. Belgeselde farklı gelecek hayalleri kuran Galatasaray Lisesi’nden Çiğdem, Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi’nden Derya, Vefa Lisesi’nden Edin, Özel Darüşşafaka Lisesi’nden Melis, Özel Semiha Şakir Lisesi’nden Mert ve Yunus Emre Lisesi’nden Yunus’un hayatlarını izliyoruz.

Çekimleri dört yıl önce tamamlanan filmdeki gençlerden biri kazandığı fakülteyi bitirmiş, bir diğeri üniversite hayallerinden vazgeçmiş, diğerleri de eğitimlerini sürdürüyor.

ÖDÜLÜ BOL BELGESEL

5. Uluslararası Bodrum Film Festivali’nden ve Sinema Yazarları Derneği’nin Eleştirmenler Ödülü’nü alan belgeseli 2001’den beri gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyleyen Can Candan ‘2003’ün son günü çekimlere başladık. Çoğunu üniversiteden öğrencilerimiz ve öğretim görevlisi arkadaşlarımızdan oluşan ekiple gerçekleştir-diğimiz çekimler 2005 yılının Haziran ayına kadar sürdü. Daha sonra Giyotin Film’in projeye katılımı ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin desteği ile yolumuza devam ettik ve filmi geçen Haziranda bitirdik’ diyor. Sınava hazırlanan gençlerin haliti ruhiyelerinin pek düşünülmediğini anlatan Candan ‘Uzun zamandır öğrenciler, aileleri, dostları ve sevgilileri ile ÖSS deneyimini yaşıyor; ama herkes bunu kendi dünyasında yaşıyor’ diyor.

Can Candan, üniversiteye yeni giren gençlere de hitap ettiğini düşündüğü belgesel ile gençlerin başka deneyimlerle kendilerininkini kıyaslama imkanı bulduğunu vurguluyor.

star
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 03:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?